Петнадесетгодишната Мария предотврати катастрофа на тролейбус в Стара Загора, като успя да спре превозното средство и направи изкуствено дишане на припадналия зад волана шофьор. Инцидентът стана в петък миналата седмица. Момичето се прибирало от училището с тролейбус 36, когато шофьорът припаднал на волана. За секунди тя успяла да спре движещия се тролей и да свести шофьора му. Така спасила от по-тежък инцидент и гражданите, които пътували в тролейбуса.

От 9 години Мария живее в дома за сираци „Мария Терезия" в Стара Загора, разказва Латинка Петрова, директор на дома. Там е научила правилата за бърза помощ.

„Не се притесних, защото майка ми има такива проблеми. Човекът изведнъж спря тролея и му стана лошо. Кондукторката започна да вика. Аз отидох там при човека, хората ми дадоха път. Първо го пипнах по лицето и после му захванах ченето, отворих му устата и му извадих езика и той се свести. Извиках да ми дадат водичка да му сипна на личицето и да му помогнем да излезе от тролея на въздух." Това разказа героинята на седмицата - 15-годишната Мария Звездева Стоилова.

„После е дошъл лекар, но аз вече не бях там, хванах си друг тролей. Днес се видяхме с него и говорихме. Той си е на работа и е добре. Благодари ми, че му помогнах и каза, че добре, че съм била аз да му спася живота. Той, като се свести, се притесни да не е станал проблем с тролея", разказа още момичето. Шофьорът и Мария се срещнаха в понеделник в спортното училище, в което учи тя. Човекът дошъл да й благодари лично, а от училището наградиха героинята за бързата и смела постъпка.

Мария сподели, че не се притеснява от подобни неща, защото има опит с майка си, която страда от епилепсия. Била е на 6 години, когато отива да живее в дома, но до тогава се грижи за болната си майка. И сега се виждат, макар че заради „семейни проблеми" няма как да живеят заедно. Тренира плуване и може би ще стане помощник-треньор, макар че не е мислила каква точно иска да бъде допреди всички медии да я попитат след случката с тролея. На въпроса дали има нужда от нещо и би ли искала хората да й помогнат с нещо, 15-годишното момиче отговаря: „Нямам никаква нужда. Не, нямам. Всичко имам тук, много ми е добре, все едно съм си вкъщи." 

Все пак директорката Латинка Петрова подсказа, че момичето може би би се зарадвало на лаптоп или таблет, защото си няма. Тя коментира, че това дори не е първа подобна проява за Мария. Припомни си случай отпреди две години, когато дете от дома вдига много висока температура и момичето незабавно тръгва да търси оцет и чаршафи да го обгрижи, докато дойде линейката. И в случая в петък, както обикновено, Мария била много скромна и не разказала почти на никого освен на майка си, а се разчуло чак днес, след като учителите в спортното училище коментирали случая помежду си, уточни директорката на социалния дом.

„Много е обичлива, радва се на живота. Има много позитивно отношение към всичко, което я заобикаля. Тя не е от тези деца, които, гонейки лошата съдба, изграждат в себе си елементи на озлобление. Тя е много чиста душа", описва я Петрова.