Супермоделът Татяна Патиц почина на 56 години, предаде АФП. Тя е един от моделите, които доминираха в модата през 80-те и 90-те години на миналия век и получаваха огромни суми за фотосесии. Родената в Германия Патиц е сред малкото жени от онова време, чиито външен вид и стил ги катапултират към световна слава, която надхвърля рамките на професионалното им амплоа.

Основателят на базираната в Манхатън агенция „The Model CoOp“ Корин Никълъс съобщи за АФП, че Патиц е починала в сряда сутринта в Калифорния. Никълъс заяви пред медиите, че тя е била болна, но не даде повече подробности.

Заедно с Кристи Търлингтън, Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл и Синди Крауфорд, Патиц участва във видео към хита на Джордж Майкъл от 1990 г. "Freedom!". Според списание „Вог“ въпреки елитната професионална компания, която поддържа, Патиц винаги е изглеждала отделена от другите супермодели.

"В красотата на Патиц имаше известен елемент на загадъчност, нещо в нежния овал на лицето й и формата на очите, което говореше за самообладание и страст", пише списанието, "Очарованието на Патиц беше женствено и познато, а не като на младо момиче с широко отворени очи, а с подготовката си като актьор тя беше сила, с която трябваше да се съобразяват."

Родена в Хамбург, Патиц се премества с майка си (естонка) и баща си (германец) в малък шведски град в ранна възраст. Пробивът й в като модел идва през 1983 г., когато печели пътуване до Париж и срочен договор.

По-късно се установява в Калифорния, където през последните години е снимана около ранчото си край Санта Барбара със сина си Джона.