Пътниците на "Дойче бан", германския държавен железопътен оператор, няма да имат право да пушат канабис на гарите на компанията въпреки частичната му легализация в Германия в началото на този месец. 

"Въз основа на законовата забрана за консумация на канабис през деня в пешеходните зони и в близост до училища и детски площадки бихме искали да предпазим всички пътници на нашите гари, особено децата и младежите", заяви говорителка на "Дойче бан" пред в. "Билд".

Новите разпоредби ще бъдат готови за прилагане след около четири седмици, след което служителите на "Дойче бан" ще изискват от пътниците да не пушат канабис на гарите.

Мярката ще се прилага в зоните за пушене на някои гари, потвърди "Дойче бан" пред ДПА. На германските гари съществува обща забрана за пушене с изключение на обособените зони. Консумацията на канабис ще бъде забранена и там, пояснява ДПА.

Германия либерализира пазара на канабис, декриминализирайки от 1 април притежанието на малки количества, припомня ДПА. Като втора стъпка от 1 юли ще бъде разрешено да се създават "канабисни клубове", които да отглеждат канабис за лична употреба на членовете си.