Франция и Германия планират да създадат многомодулна система на базата на танка MGCS (Main Ground Combat System) в рамките на проекта за разработването на новата бойна машина, съобщи френският министър на отбраната Себастиан Льокорню на пресконференция след среща с германския си колега Борис Писториус във военновъздушната база в Нормандия, предаде ТАСС.

"Трябва да разберете, че не става дума просто за танк. Това ще бъде многомодулна система", отбеляза той, "Някои от модулите ще бъдат с екипаж, а други ще бъдат без екипаж."

Льокорню допълни, че се планира да се разработят и комбинирани модули, способни да работят и в двата режима. В авиобазата началниците на щабовете на въоръжените сили на двете страни подписаха документ, съдържащ изискванията към способностите на новия танк.

Според министъра новото поколение танк ще съчетава както познати, така и модерни технологии като "електромагнитно оборудване, средства за радиоелектронна борба, лазери". 

"Възниква и въпросът за използването на изкуствен интелект в действията на сухопътните сили на бъдещето. Обсъждали сме и този въпрос. Това е ключов момент по отношение на разузнаването, планирането, координацията на огъня по време на бой", каза той.

По-рано вестник "Ханделсблат", позовавайки се на собствени източници в правителствени и индустриални кръгове, съобщи, че проектът на разработвания от Германия съвместно с Франция, е на ръба на провала. Двете правителства стартираха проекта преди шест години. Новият танк е предназначен да замени и значително да превъзхожда германския "Леопард 2" и френския "Льоклер". 

Очаква се Германия, която тази година задели близо 83,5 млн. евро от специален фонд за разработването на танка, да поеме водеща роля в разработването на бойната система. От друга страна, се очаква Франция да поеме по-голяма роля в разработването на бъдещата обща въздушна система от шесто поколение FCAS (Future Combat Air System).