Даването на добавки предизборно е порочна практика. Чрез нея пенсионерите се делят на групи. Това заяви финансовият министър в оставка Асен Василев. Той коментира предложението на ГЕРБ и ДПС да се дадат великденски надбавки от 75 лв. за част от пенсионерите.

"Позицията на Министерството на финансите винаги е била да се дават трайни увеличения, а не еднократни помощи. През 2009 година средната пенсия е 288 лева. 2020 година тя достига 382 лева. Това е увеличение с под 10 лева на година. През 2023 година, когато бяха направени трайни увеличения на пенсии - средната пенсия достигна 788 лева. Това е повече от двойно на парите през 2020 година", обясни той. 

Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на пенсиите им? Трайно увеличение, което те са заслужили на база техния стаж и приноса им в осигурителната система. Важно е да се каже, че нашите пенсионери имат достойнство. Тези пенсии не са подаяние, а те са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионерите на групи, безпринципното раздаване на пари, без те да са финансирани от бюджета, е изключително порочна практика. Тя се използва, за да може пенсиите да се държат ниски, Ние искаме пенсиите да се увеличават – и те се повишават”, категоричен е Василев.

Финансовият нминистър в оставка призова НС "да не се заиграваме с популизма". "Правилното е нашите родители да имат достойни старини, базирани на трайно увеличение на пенсиите, за всички прнсионери по швейцарското правило, заложено в законодателството. Всичко друго е евтин популизъм“, заяви той.