сн. Фейсбук

Мария Кехайова

Той е на 18 години. Ученик в 12 клас на английската гимназия „Гео Милев" в Бургас. Преди броени дни грабна титлата „световен шампион по информационни технологии" на Световния шампионат на „Майкрософт" в Орландо. Младежът спечели отличието в конкуренцията на 400,000 участници от 130 държави. Подготовката му е водена от учителката по IT Димитрина Тодорова. От тази есен той ще е студент по медицина във Варна.

Георги е от тези български младежи, дето ще останат в Родината. От Несебър е, но живее и учи в Бургас, обича морето и планините на България. Знаменосец на гимназията.

Обиколил е 13 държави, понеже семейството му обича да пътува. Бил е в Германия, Франция, Австрия. В САЩ е за трети път на състезание по информационни технологии. Но споделя, че никъде не може да остане задълго, защото носталгията по Родината го завладява и желанието да се върне обратно става непреодолимо.

„Още първия път, когато отидох в САЩ, разбрах, че не мога да стоя някъде в друга страна повече от две седмици. Тогава се наложи да стоя точно толкова и последните дни бяха много тежки за мен", споделя момчето.

Какво му харесва в България? Морето, планините и хората. Заради всичко това той остава. Ще учи медицина във Варненския университет и се радва, че пак ще е близо до морето.

Още от шести клас решил - ще стане лекар. За да помага на хората. Убеден е, че може да го прави. Скоро видял началната си учителка и тя му казала: „Сбъдна детската си мечта!" Това с мечтите никак не му е чуждо. Ако има свой девиз, той е: „Мечтай!" Това са думите, които си повтаря непрекъснато. Когато остане сам, когато трябва да свърши нещо, когато трябва да победи на състезание...

Интересът му към информационните технологии също е страст. Но подчертава: „Това, което съм постигнал, не се учи само в училище. Трябва да се интересуваш, да се занимаваш, да четеш непрекъснато. Състезанието дава много възможности за контакти с хора на твоята възраст. Езикът, владеенето на английски ми помогна много. Радостен съм и съм горд от това, което се случи. За пръв път човек от Балканите печели. По принцип шампионите обикновено са от САЩ, Китай, Япония... Но аз показах на какво са способни българските ученици и българският дух и сила", разказва възбудено Георги Бошев.

Мнозина определят хората, които се увличат от IT специалностите, като скучни, но Георги е на друго мнение: „Всичко зависи от характера. Да, на състезанието например имаше някои хора, които може би са такива, но повечето бяха интересни и намерих много приятели."

Колкото до семейството на момчето - то притежава семеен хотел в Свети Влас. Жоро е кръстен на майка си Жанет. Баща му се занимава с недвижими имоти. А малкият му брат Марио не може да се нарадва на победата на батко си. Той учи в бургаското училище „Георги Бенковски" и също иска да стане лекар, но още е петокласник.

Когато станало ясно, че Георги е новият световен шампион в състезанието, първо се обадил на майка си. Тя се разплакала по телефона. После започнали да му звънят роднините и приятелите. Нищо че бил отвъд Атлантика.

В знак на почит към родата, типично по нашенска традиция, сега планира да събере всички и да ги почерпи за победата си. Всъщност Георги може да си позволи да ги почерпи щедро. Наградата на световния шампион от САЩ е игрова конзола и 5,000 долара.

Всички негови приятели, преподаватели, съученици и по-малки състезатели добавят още едно шампионско качество - той е благороден. Докато бил в гимназията, помагал на всеки, който го помоли. За него в Английската казват, че е човек, на когото можеш да се довериш и да разчиташ на помощ. Освен че се раздава в училище, Георги помага и в семейния бизнес.

Сега шампионът е още в еуфория. Ще отпразнува победата и ще си почине, макар че времето за разпускане никак не му е много. Скоро пак ще стегне куфарите - към Медицинския университет.

След като се изучи за доктор, ще стане хирург. Но има вариант и да съчетае информационните технологии с медицината. Тогава наистина може да изобрети нещо революционно, прогнозират преподавателите му.

Хобито на Георги е спортът. Обожава да кара ски. Най-много обича през зимата, със семейството си, да почива на родните курорти и да се спуска по пистите. Това обаче не се случило през тази година. Пак били на зимна почивка, но той съвестно си стоял в хотелската стая и се занимавал с науките си - готвел се за изпита по медицина и за състезанието в САЩ. Обича да ходи за риба с баща си, все пак е морско чедо. На развъдника до бургаското село Тънково дори е хващал шаран.

Чете Дан Браун, а от българските автори харесва Яворов.

„Георги спечели! Освен че е най-добрият състезател, той е страхотен човек. Препоръчвам на всеки, който има възможност, да контактува с него. От Георги могат да се научат много неща. Конкуренцията на състезанието беше много сложна, беше трудно, но той показа, че е най-добрият", споделя за него най-близкият му приятел Кристиан Тодоров, който бе и част от останалите състезатели в Орландо.