Един от най-големите умове на Нацистка и Германия и на ракетостроенето по принцип – Вернер фон Браун – може да се окаже и ясновидец. В своя фантастика от 1953 година той разказва, че в бъдещето Марс ще се управлява от "Илън". Това направи впечатление едва наскоро и веднага последваха паралелите с Илън Мъск, който има ясни планове за колонизация на Червената планета.

Гениалният учени и инженер Вернер фон Браун е и една от най-дискусионните личности в науката. Той е създателят на първите далекобойни балистични  ракети – V2 – с хиляди от които Райхът засипа Британия през Втората световна война и причини смъртта на 9 000 души.

След войната САЩ побързаха да „прилапат“ Фон Браун, както и още 1 600 немски специалисти като част от операция „Пейпърклиф“, и той е сложен да работи по програмата на страната за ракети със среден обсег. В този период от живота си ученият е написал книгата си, завършена през 1953 г и наречена Проект Марс“. Там той говори за някой си Илън, който ще управлява планетата.

http://gty.im/463895285

Интересът към „предсказанието“ се събуди наскоро, след като блогърът Томи Лишеърд сподели пасаж на немски от книгата, в който се говори за въпросния Илън.

„Знаехте ли, че през 1953 година във фантастичен роман Вернер фон Браун говори за личност на име Илън, който ще заведе хората на Марс?“ - попита той.

Преводът на книгата показва дори по-интересни неща. „Илън“ се оказва не име, а управленска титла – нещо като избран меритократичен президент. Разбира се, това натрапва историческия паралел с имената Цезар и Август, останали в имперската титулатурна система и с производни в някои езици.

http://gty.im/610721262

В романа на Фон Браун на Марс има представителна демокрация с правителство от 10 души, чийто лидер се избира за 5 години и се титулува Илън. Има и двукамерен парламент, който приема законите, прилагани от правителството на Илъна.

Горната камара се назначава от Илъна, тя е от 60 души. Те могат да приемат или отхвърлят законопроекти, но не и да ги променят.

Долната камара е изборна, но на съсловен принцип, а не на регионален. Това се обяснява с развитието на транспорта, който разрешавал цялата планета да бъде обиколен само за 4 часа.

Според Фон Браун тази система предотвратява деленето между по-богатите и по-бедните региони и конфликта между интересите им.

Книгата описва много повече от фантастичната демокрация на Марс. Тя говори за идването на хората там – от неговото планиране в кабинетите на Земята, до успешното изпълнение.

http://gty.im/1145865689

Споменаването й предизвика много коментари в социалните медии, повечето от които на учудване. Има и такива, които казват, че биха гласували за Фон Браун и неговата политическа система.

Промяната за немския гений идва през 1957 година, след като Съветите изстреляха първия изкуствен спътник на Земята. Германецът е сложен начело на програмата на САЩ за балистични ракети и само след година екипът му изстреля американски сателит, което стана на базата на планове за ракетите V2.

Година по-късно е основана НАСА и фон Браун стана неин главен инженер, зает със създаването на ракетата „Сатурн 5“.

http://gty.im/743097343

Той се превърна в център на американската обсебеност от космоса и се доказа като изключителен майстор в комуникацията и мениджър с решаваща роля в мисията „Аполо 11“.

На 22 юли 1969 година САЩ триумфално сложиха край на космическата надпревара, след като космонавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин се приземиха на лунната повърхност и забиха там американския флаг.Фон Браун почина през 1977 година и остана в историята на науката и технологиите като една от най-блестящите и най-противоречиви личности.