Съкрушителна загуба за ГЕРБ на президентските избори. Ген. Румен Радев, подкрепен от БСП, ще е петият президент на България. Той има преднина от над 20% според екзит половете на няколко социологически агенции. Вицепрезидент ще е Илияна Йотова, която беше евродепутат от БСП.

Малко след като станаха ясни резултатите, Бойко Борисов изпълни обещанието си и обяви, че в понеделник ще депозира оставката на кабинета си. "Има нова политическа ситуация", обяви премиерът.

Генерал Румен Радев, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, спечели 58,1% от гласовете на избирателите, а опонентът му - Цецка Цачева от ГЕРБ получи подкрепа от 35,3 на сто от гласоподавателите. Това сочат данните от exit poll на "Алфа Рисърч", поръчани от Нова ТВ.

Според агенцията 6,6% от имащите право на глас са избрали опцията "Не подкрепям никого" в бюлетината.

Агенция "Галъп" пък дава 58,4 на сто за Радев и 35,6% - за Цачева. С "Не подкрепям никого" пък са гласували 6 на сто.

Румен Георгиев Радев е български военен и политик, генерал-майор от резерва. Бивш командир на Военновъздушните сили на Република България.

Роден е на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1982 г. завършва със златен медал математическа гимназия в Хасково. Завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски" - Долна Митрополия през 1987 г., като първенец на випуска. През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел", САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия - ВА - „Г. С. Раковски", където завършва като първенец на випуска. Доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой.

През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушен колеж „Максуел", САЩ - магистър „Стратегически проучвания".

Илияна Йотова е родена на 24 октомври 1964 г. Завършва българска и френска филологии в СУ „Св. Климент Охридски" през 1989 г. Специализира в Националната школа по администрация - Франция от 2007 г. и в Центъра по европейски науки, Страсбург . Работи като репортер, редактор, водещ и директор дирекция „Новини и актуални предавания" в Българската национална телевизия (1991 - 1997 г.).  Владее френски и руски език. Омъжена, има един син. 

Депутат в 40-то Народно събрание (2005 - 2007 г.). Ръководител на Пресцентъра на Висшия съвет на Българската социалистическа партия (ВС на БСП) от 1997 до 2007 г. Член на ВС на БСП (от 2000 г.) Заместник-председател е на Градския съвет на БСП - София от януари 2006 г. 

Председател е на българската делегация в Парламентарната асамблея на франкофонията и заместник-председател на парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). 

Депутат в ЕП от Групата на социалистите и демократите от юни 2007 г.