Взаимни нападки и обвинения съпровождаха изслушването на енергийния министър Александър Николов в Народното събрание.  Той бе извикан в парламента от ГЕРБ-СДС заради забавеното строителство на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение. Енергийният министър обвини ГЕРБ за забавянето на интерконектора с Гърция и големите неустойки. 

“България губи по 1,5 млн. лв. на ден от по-малкото доставки на азерски газ, които по договора от 2013 г. са 1 млрд. куб. м.”, заяви той.  Николов отчете, че от 2009 до 2021 г. - от целия период на забавяне на проекта, 11 г. са били министри на Бойко Борисов.  “2009 г. се подписва меморандум между двете държави, а едва 2011 г. се записва в търговския регистър. Едва 2015 г. се приема окончателното инвестиционно решение за проекта. 2019 г. е създадено разрешение за строителство на територията на Република Гърция“, уточни той. Николов обясни, че има един доста интересен факт, а именно, че заради съмнения за тогавашния изпълнителен директор на БЕХ, ICB се отказва от проекта, а самото отлагането на проекта е подписано от бившия енергиен министър Теменужка Петкова.  “Приетият бизнес план на изграждане е различен от този, който е приет от КЕВР. Вместо за 10 г., ще бъде изплатен за 80 г.“, обясни енергийният министър.  Депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова изтъкна, че е важно всички да видят, колко работа е свършена от предишното правителство.  “Не е необходимо с назидателен тон да ми четете това, което са ви написали от ICB. Не се справихте и с това, защото по-важно беше да се изчегърта ГЕРБ“, заяви Петкова.  Александър Николов заяви, че изграждането на проекта за нова газова връзка Гърция – България ще бъде ускорено и добави, че кабинетът “Петков” прави всичко възможно, за да се случи това.  Тръбата трябва да е завършена до юли, преди началото на следващия отоплителен сезон, обясни енергийният министър по повод целта на правителството. 

Кога трябваше да е готово съоръжението 

Идеята за нова газова връзка между България и Гърция възникна след газовата криза от януари 2009 г. Съоръжението трябваше да бъде готово до 2013 г. По проект, но това така и не се случи, а дата за изпълнение бе променяна няколко пъти.  Заради това забавяне на строителството на газовата тръба между Гърция и България не може да бъде доставен азербайджански газ в България, както е договорено – 1 млрд. куб. м. годишно, а само малки количества влизат на Кулата. Общата дължина на газопровода трябва да е 182 километра и проектен капацитет до 3 млрд. куб. м. в посока Гърция – България.