Държавите-членки на Г-7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Канада, Франция, Германия, Италия и САЩ - възнамеряват да представят нови предложения по въпроса за прехвърляне на замразени руски активи на Украйна преди срещата на върха, насрочена за юни. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Обединеното кралство Нусрат Гани. Петдесетата среща на върха на Г-7 ще се проведе на 13-15 юни в Италия.

"Продължаваме да работим в тясно сътрудничество със съюзниците, включително с Европейската комисия, за да проучим всички правни схеми, чрез които замразените руски активи могат да бъдат използвани в подкрепа на Украйна. Лидерите на Г-7 потвърдиха това на 24 февруари, като възложиха на съответните министри да продължат да работят в тази посока и да докладват на срещата на върха на Г-7 през юни", цитира ТАСС отговора на г-жа Гани на въпрос на депутата от Лейбъристката партия Фабиан Хамилтън в Камарата на общините на британския парламент.

ЕС и Г-7 започнаха да обсъждат използването на замразените руски активи почти веднага след навлизането на руските войски в Украйна през 2022 г. Оттогава насам страните от Г-7 са замразили общо около 300 млрд. евро от руските валутни резерви. Около 208 млрд. евро се държат от ЕС.

Първоначално ЕС планираше да използва средствата за възстановяване на украинската инфраструктура. През февруари 2024 г. обаче ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи парите да се използват за закупуване на оръжия. В същото време, според източници на Bloomberg, президентът на САЩ Джо Байдън също настоява замразените руски средства да бъдат използвани за закупуване на оръжия за Киев.