сн. ,,Крос”

Само за седмица още трима депутати в българския парламент напуснаха или бяха изгонени от своите групи и увеличиха бройката на народните представители, които гласуват по съвест, а не по партиен диктат. Преди тях независима стана Ана Баракова от Пловдив. Тя бе избрана с листата на ,,България без цензура", но още преди първото заседание на Народното събрание обяви, че е била заплашвана и притискана от Бареков и хората му да освободи мястото, за да влезе друг, с което напусна партията.

През миналата седмица съдбата й последваха най-напред Гюнай Хюсмен и Муса Палев от ДПС. Г-н Хюсмен е лидер на общинската организация на ДПС в Исперих, а г-н Палев е бивш областен управител на Благоевград. Причината е сходна като с г-жа Баракова - двамата отказали да отстъпят депутатските си места, които били заели с преференции. ДПС твърди, че преди изборите всички кандидати сключили джентълменско споразумение да не работят за персонален вот и ако бъдат избрани с преференция, да откажат депутатските места. С поведението си Хюсмен и Палев ,,препяствали естествения вот на избирателите", каза зам.-председателят на ДПС Тунчер Кърджалиев.

Така Хюсмен изместил от сигурното място в Народното събрание ексшефката на здравната комисия Нигяр Джафер, а Палев - бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев.
Ръководството на ДПС дало срок от 1 месец на двамата да освободят депутатските банки, но те отказали. От тази седмица изключените ще седят вече на последния депутатски ред до Ана Баракова.

,,Имаме сериозни резерви към преференциалния вот и бяхме против включването му в Изборния кодекс. Това е несправедлив процес. Ние смятаме, че 7 процента от избирателите не могат да доминират над 93% и сам по себе си преференциалният вот, реализиран при тези условия, би довел до несправедливо транспониране на избирателя като вот, като доверие, а след това и като реализирани мандати. За да има справедлив резултат от волята на избирателя, преференциалният вот е трябвало да бъде задължителен", каза г-н Кърджалиев. Като типичен комунист пък г-н Палев отсече: ,,Абсурд е да напусна ДПС. Целият ми съзнателен живот е свързан с ДПС. Членувам в партията от основаването й и така ще бъде докрай."

Прогонването на хора от ДПС е стара практика, която Ахмед Доган прокара по примера на БКП още в ранните години на демокрацията. Един от първите пострадали бе някогашната депутатка Шерифе Мустафа. Първоначално предана от сърце на Доган, после тя изпадна в немилост. Страхът и жестоката партийна дисциплина, доближаваща се до сталинизъм, обикновено кара отлъчените да си мълчат. Г-жа Мустафа направи точно това - тя прие безпрекословно наказанието и никой никога повече не чу и не прочете нищо за нея.

Най-голямата бомба обаче хвърли Велизар Енчев. Бившият дипломат и дългогодишен водещ в СКАТ реши да напусне Патриотичния фронт по същия начин, по който Росен Петров се присъедини към ,,България без цензура" - чрез рейтингово тв предаване. В ,,Дикоff" той обяви, че формацията извършила ,,политическа измама". ,,По време на предизборните кампании през последните 18 месеца представителите на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) в нито един момент не заявиха на своите избиратели, че в Народното събрание ще се коалират с ГЕРБ и Реформаторския блок, чиито идеологически платформи нямат нищо общо с идеите и програмата му. По този начин коалицията излъга 240 хиляди български граждани, които са повярвали, че нейните идеи нямат нищо общо с тези на олигархията. За мен тези действия са равносилни на политическа измама от страна на Патриотичния фронт", каза г-н Енчев.

Велизар Енчев беше единственият депутат от ПГ на Патриотичния фронт, който гласува срещу избирането на Бойко Борисов за министър-председател и неговото правителство, както и срещу избирането на Цецка Цачева за председател на Народното събрание.
,,Парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт за кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок е недопустима подмяна на вота на нашите избиратели. Тези избиратели дадоха гласа си за НФСБ, а не за правителство на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов. Те гласуваха за партията на патриотизма и социалната справедливост, а не за партии, които проведоха грабителска приватизация и корупционно концесиониране, които унищожиха селското стопанство, здравеопазването и социалната система и докараха пенсионерите до просешка тояга", категоричен е Енчев.
Той припомни, че програмата и публичните послания на НФСБ определят тази формация като партия на бедните и изгубилите от четвъртвековния криминален преход, а не като коалиционна патерица на виновните за социално-икономическата катастрофа в най-бедната държава в Европейския съюз. ,,До голяма степен НФСБ бе създаден, за да се бори срещу порочното управление на първото правителство на Бойко Борисов, а в момента е партия, обслужваща ГЕРБ", подчертава Велизар Енчев. Въпреки че водеща кауза на НФСБ е отстраняването на ДПС от властта, НФСБ прие сътрудничество с партията на Касим Дал и Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок, заявява той.
,,В медийните си изяви преди изборите на 5 октомври т.г. лидерът на НФСБ Валери Симеонов нееднократно посочваше, че е ,,без значение кой ще управлява, кой ще е министър-председател, как ще се казва министърът на икономиката, министърът на транспорта или който и да било друг, а е важно да има програма, около която да има обединение за спасението на България", припомня Велизар Енчев. Той подчертава, че като приема парламентарното партньорство на Реформаторския блок, Валери Симеонов приема и присъствието в него на Корман Исмаилов. Симеонов еднолично реши да оспори назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната. ,,След като твърдеше, че имената на министрите и заместниците му нямат никакво значение, сега той прави точно обратното, което свидетелства за липса на елементарна политическа последователност. Всъщност казусът ,,Орхан Исмаилов" е не причина, а следствие от порочното обвързване на НФСБ с ГЕРБ и Реформаторския блок", категоричен е Велизар Енчев.
,,За съжаление още с първите си действия в Народното събрание парламентарната група на Патриотичния фронт подкрепи дискриминационни и недемократични стъпки. При гласуването на Правилника за работата на парламента Валери Симеонов еднолично, без съгласието на депутатите от ПФ, наложи да се съкрати времето за изказване на парламентарните групи с 5 минути, вкл. и на нашата, без да се засяга времето на ГЕРБ. Това бе неморално гласуване, което руши устоите на парламентаризма и обслужва управляващите", заявява Велизар Енчев.
Загърбвайки общественото недоволство от отсъствието на депутати в пленарната зала по време на петъчния парламентарен контрол, съпредседателят на коалицията гласува и за премахване на кворума. Така се узакони едно беззаконие и от този момент премиерът и министрите ще се отчитат пред полупразна пленарна зала, добавя още той.
Велизар Енчев се обявява и срещу опитите на Валери Симеонов да контролира и да налага собствената си воля над депутатите от ПГ на Патриотичния фронт. Заради амбициите си той е поискал от всеки депутат в групата да подпише молба до председателя на НС за напускане на парламента. Въпросната молба, в която не е посочена дата, може да бъде внесена от Симеонов в отдел ,,Деловодство" на НС, ако депутатът не му е лоялен.
,,Веднага се противопоставих на това незаконно искане и призовах депутатите да не се поставят в зависимост от чужда воля. За съжаление всички депутати, без мен, подписаха този документ, противоречащ на чл. 67 (2) от конституцията, който повелява: ,,Народните представители действат въз основа на конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения", заявява Велизар Енчев.
,,В разрез с демократичната практика в парламентарната група не бе проведено обсъждане на предложенията ни за председатели в комисиите на Народното събрание. Също така повечето депутати в ПГ на ПФ научиха от медиите за изготвен от ръководството на групата списък с имена на наши кандидати за важни позиции в централната власт и областните администрации", добавя още Енчев.
Той обвинява председателя на НФСБ, че вече открито лобира за разработване на находища на шистов газ на българска територия, с което изневерява на обещанията си към избирателите. Позицията на Валери Симеонов ще срещне решителния отпор не само на Добруджа, но и на цялата страна, още повече че и в Европейския съюз надделяват противниците на опасната технология, подчертава Велизар Енчев. ,,Всичко това ме принуждава да напусна парламентарната група на Патриотичния фронт и да отстоявам интересите на избирателите като народен представител, нечленуващ в парламентарна група", каза Велизар Енчев и пред зрителите в пряк ефир подписа молбата си за напускане на парламентарната група на Патриотичния фронт.

Дежа вю

Покрай дежа вю-то с Патриотичния фронт, което преди това вече гледахме при ,,Атака", ето една истинска история, пак дежа вю, но от още по-стари времена. В политиката все пак нищо не тръгва от СКАТ, всичко е било измислено и преди. Главният герой е Петър Петров, депутат от Котел, за когото отиването в парламента е все едно да хване бика за висулките. Което си личи по 5_300_11постовете му във фейсбук напоследък. В момент, когато в парламентарната група на НФСБ се забелязват първите сигнали на недоволство от диктаторския, почти севернокорейски манталитет на вожда Валери Симеонов, огорчен от някои нотки, които засягат боса, г-н Петров се изправя и казва: ,,Едно време Левчев написа: ,,Другарю Живков, дори и вие не можете да ми забраните да ви обичам!" Та така и вие, г-н Симеонов, не можете да ми забраните да ви обичам! Вие, който направихте от една кабеларка национална телевизия! Вие, който с голи ръце опъвахте кабели по покривите на блоковете! Вие..." Босът, явно поласкан, се опитва уж да го прекъсне: ,,Ай стига, бе!"