Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заяви, че винаги е казвал на младите българи, че ако емигрират, ще оставят страната си на Делян Пеевски.

Дипломатът, чийто мандат изтича, изнесе заключителна лекция и отново говори за „гнилите ябълки" в съдебната система в България, за наследството на комунизма и за отношенията ни с Русия.

"Мандатът ми бе белязан от неочаквано събитие, както обикновено се получава с мандата на всеки посланик. Въпреки опитите ни да планираме се изправяме пред непредвидими обстоятелства. В моя случай това бе опитът да се фалира предприятието "Белведере", като за тази цел се използва съдебната система. Сега ще кажа на всички тези, които тогава казаха, че казаното от мен не е дипломатично: Скандалът не произтече от моите думи, а от това, че всичко казано бе вярно", обяви в началото на речта си Дьо Кабан.

Той призна, че по принцип не е допустимо дипломат да говори така, но каза, че също не е допустимо страна от ЕС да позволява подобни неща. Посланикът припомни, че в резултат на неговите думи съдия Румяна Ченалова беше отстранена от съдебната система.

Дьо Кабан говори и за тежкото наследство от комунизма, който предполага насилие, и определи 9 септември като мрачна дата в историята на България.

"Защо ви говоря толкова за комунистическия режим? Защото този режим е в основата на проблемите ви днес", заяви той.

Според посланика най-големият проблем на България е липсата на осъждане на комунизма и липсата на наказание за извършителите на престъпления по това време. По думите му това е позволило бивши служители на Държавна сигурност да се спасят, а някои от тях - да заемат завидни властови позиции.

"Тази липса позволява на избягали банкери и на други, които скоро може също да избягат, да ограбят милиарди... Тази липса позволява на политиците да избират един 33-годишен олигарх за шеф на службите само защото е верен на един бивш ръководител от Държавна сигурност", каза още посланикът.

По думите му всичко това кара младите хора да напускат България и заради това при срещите си с такива българи винаги им казвал:  "Ако емигрирате, ще оставите страната си на Пеевски."

По думите му отношенията на България с Русия не трябва да се определят от историята, "още по-малко от осакатена история", а от интересите и ценностите, в които вярваме. "На сегашната Русия не дължите нищо - нито вашата свобода през 1878 г., нито вашето потисничество през 1944 г. Имате дълг към руските, финландските, полските, украинските, естонските войници, загинали за вас по времето на руско-турската война", допълни той.

Дипломатът завърши своята лекция в Атлантическия клуб с думите, че вярва в бъдещето на България, защото вярва в младите поколения.

Мандатът на дипломата изтича и той напуска страната. Той беше бурно аплодиран от гостите, а президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси нарече лекцията му "Ябълковата реч" заради репликата за "гнилите ябълки".