Франция ще забрани на държавните служители да изтеглят на служебните си телефони всички видове платформи за социални медии, игри и приложения за видео стрийминг поради опасения, свързани с киберсигурността и неприкосновеността на личния живот, се посочва в публикувано в петък изявление.

Забраната, която влиза в сила незабавно, включва TikTok, но не се ограничава само до платформата, собственост на Китай. Стъпката на Франция следва забраните на европейските институции и други държави от ЕС, като Нидерландия.

За разлика от Брюксел и Хага обаче френското правителство е насочено и към западни приложения и платформи от Европа и САЩ.

"Тези развлекателни приложения не са проектирани така, че да гарантират достатъчно ниво на киберсигурност, за да могат да бъдат внедрени в цифровите инструменти на администрацията", заяви министърът на цифровите технологии Жан-Ноел Баро, "TikTok, както и CandyCrush и Netflix също са засегнати от тази мярка."

Изключения биха могли да бъдат предоставени за целите на "институционалните комуникации", се добавя в изявлението. По-рано през март правителственият говорител Оливие Веран заяви, че министрите и президентът Еманюел Макрон не могат да изтеглят приложения за социални медии като Instagram и TikTok на служебните си телефони. Той допълни, че правителството работи по рационализирана политика за държавните служители.

По-рано тази седмица висшите служители на Националното събрание силно насърчиха колегите си депутати да "ограничат" използването на приложения за социални медии и услуги за изпращане на съобщения като Instagram, TikTok, Snap и Signal.