Световните фондови пазари се колебаеха по време на слаба търговия, докато Уолстрийт беше отворен само за половин сесия поради удължения уикенд, посветен на Деня на благодарността, предаде АФП. Европейските акции отбелязаха скромни печалби, като в Лондон те бяха положителни, след като прекараха по-голямата част от деня на червено заради по-силния паунд и прибирането на печалби.

"Обичайната поговорка гласи, че когато САЩ кихнат, светът се простудява - в последния случай изглежда, че когато САЩ са в отпуск, световните пазари натискат бутона за дрямка", заяви инвестиционният директор на AJ Bell Ръс Молд.

Уолстрийт беше затворен в на 24 ноември за празника на благодарността.

Dow завърши с ръст от 0,3%, а S&P 500 се повиши с 0,1%. Технологичният Nasdaq се понижи с 0,1 %.

Сред отделните компании акциите на Nvidia спаднаха с 1,9% заради новина, че компанията отлага пускането на нов чип с изкуствен интелект за Китай.

Въпреки че търговията традиционно е лека, "петъкът след Деня на благодарността означава също, че е Черният петък, поради което бизнес медиите ще обърнат голямо внимание на търговията на дребно", заяви анализаторът на Briefing.com Патрик О'Хеър. Американските купувачи се стичат в магазините за изгодни покупки по време на ежегодните предколедни разпродажби "Черен петък", последвани от по-новия "Кибер понеделник".

Очаква се през тази година потребителите да се съобразяват все повече с цените, тъй като все още са изморени от упоритата инфлация и от продължителните последици от сътресенията, причинени от пандемията.