„Майка“ на Зорница София получи наградата „Златна роза“ на 40-ото издание на Фестивала на българския игрален филм. Според журито екипът заслужава приза за трогателното изобразяване на майчинството в предизвикателствата на съвременния свят. От сцената във Варна режисьорката благодари на Елена Панайотова, върху чиято истинска история е базиран сюжетът на филма, разказващ за млада жена, която не може да има деца, но става „майка“ на много сираци в България и Кения. Филмът, чиято премиера бе на „Златна роза“, вече има покани за участие и в други фестивали, сподели Зорница София, ще бъде показан и на „Киномания“.

„Майка“ бе отличен още с наградата за женска роля

на актрисата Дария Симеонова и за операторското майсторство на Крум Родригес. Удостоен бе и със специален диплом от журито, който ще бъде изпратен на децата, участващи във филма. Другият голям победител при пълнометражните заглавия е „Шекспир като улично куче“. Валери Йорданов получи признание за сценарий и за режисура, а актьорите Владислав Стоименов и Васил Илиев - за мъжка роля. Филмът се окичи още с Наградата „Варна“, която връчва морската община, с приза на Съюза на българските филмови дейци и на Младежкото жури на фестивала. Режисьорът, комуто се наложи много пъти да излиза на сцената, пожела българските кинотворци да могат да правят много по-често филми и да не се налага да чакат като него десет години, за да реализират проектите си.

За дебют на 40-ото издание на фестивала „Златна роза“ бе отличен Орлин Милчев, режисьор на „Изкуството да падаш“.

Журито за пълнометражни филми връчи своята специална награда на „Пролетно равноденствие“ със сценарист Красимир Крумов-Грец, режисьор Иван Павлов, оператор Емил Христов и актьори Светлана Янчева и Ивайло Христов. Това бе изборът и на Гилдия „Критика“. „Златна роза“ за късометражен филм бе присъдена на „Празник“ на Антония Милчева, но в категорията бяха раздадени още две награди - за режисура на Александър Милушев за „1999“ и за операторско майсторство на Йоанна Хаджииванчева за „Откъснати“. Кинокритиците отличиха „Vox populi” на режисьорката Тянита Ганчева. Наградата на публиката отиде при детския филм „Случаят Тесла“ на Андрей Хаджииванов, който напълни зала 1 на Фестивалния и конгресен център на прожекцията си във Варна.