Гвоздеят на страницата: студийна снимка на Филип Тотю. Русе, 1887 г.

,,Една снимка не е просто илюстрация на някакво събитие или личност. Тя самата е исторически документ." С тези думи председателят на българската Държавна агенция ,,Архиви" Иван Комитски представи сайт с невиждани досега редки фотографии - https://archives.bg/photoarchives/.

Интернет страницата съдържа 40,000 снимки, събрани в продължение на цялата 2013 г. от над 80 архивисти от цялата страна, сподели координаторът на проекта Мариета Цанова. Обработката на снимките и създаването на сайта са дело на компанията ,,Ай-нейча". ,,За нас това бе съчетание на полезното с приятното", с усмивка разказа нейният представител Николай Димитров. ,,Програмистите  обикновено не се впечатляват от материала, който обработват. Но сега всяка снимка предизвикваше разговори и дори цели дискусии. Всички станаха запалени любители на историята", призна Димитров. А относно защитата на сайта от хакерски атаки с цел неправомерно използване не отрече, че стопроцентова сигурност няма. ,,Разчитаме на водния знак и малката резолюция, която прави снимките негодни за печат", призна компютърният специалист.

Най-старата фотография в златната колекция е на възрожденеца Никола Палаузов и е от 1830 г., а най-новата - от 2009 г., и представя фолклорната група ,,Панагия". Сред най-ценните фотоси са тези на Сидер войвода, на Филип Тотю, на Тодор Александров в четническа униформа, на посещението на цар Борис III в Аладжа манастир, както и на ръководителите на БКП от септември през 1944 г., направена (все още) в Москва. Наред със събитийните снимки и портрети на известни личности като Людмила Живкова не липсват и чисто битови фотографии, запечатали моменти както от селския живот, така и от този на тогавашния хайлайф. Всяка снимка е придружена с информация за личността, събитието и датата на създаването си.

Достъпът до сайта е напълно свободен за разглеждане. Но ако случайно откриете снимка на прадядо си от фронта или пишете научен труд, може да си поръчате илюстрацията направо от страницата срещу съответното заплащане. Държавният архив готви и още подобни страници - съвместно с Bgmaps се работи върху колекция на българските карти. Ще излязат на светло и архивите от първия и втория състав на т.нар. Народен съд, от чиято дейност през есента се навършват 70 г. Работи се също и върху страница, посветена на участието на България в започналата точно преди век Първа световна война. Първата част от него ще обхваща документи от периода 1914-1915 г. 

Константин Събчев