Йорданка Христова, БНР

Фидел Кастро е голяма загуба както за Куба, така и за целия свят.

С него се запознах през 1972 г. по време на посещението му в България. Аз бях впечатлена от харизмата му на мачо и неговите очи, кафяви и леко прозрачни. Спомням си, че той ме похвали за добрия испански език, а не толкова за външния ми вид. През всичките тези години съм му се прекланяла заради неговата отдаденост на каузата за независимостта на Куба. Много бих искала да изкажа своите съболезнования на всички, които са уважавали и тъгуват по тази изключителна личност. През последните 10 години, откакто се разболя, писа свои спомени, така че ще могат да се сравняват историческите факти. Но така или иначе това е голяма историческа личност от световна величина на миналия век.

Фидел Кастро е и спорна личност, защото е много обичан и много мразен. Сега гледаме в Маями как празнуват като за световно, което си е тяхно право, разбира се. Те са напуснали Куба по политически причини и сега ликуват - всеки може да изразява чувствата си както намери за добре. Аз смятам, че той направи много за тази малка Куба. Куба е колкото България по територия и е един от най-атрактивните острови на света. Една мечтана дестинация за цял свят. Той я направи такава.

Просто няма такъв друг пиар. Неведнъж съм казвала, че той е царят на пиара по отношение на Куба. Но все пак това са статистически данни за него от моя гледна точка.

Факт е, че кубинците са имали проблеми, то е естествено при тази изолация, но има няколко важни неща, които смятам, че могат да се отдадат като негова заслуга - това са образованието, спортът и медицината, които ще си останат в Куба и за Куба като нещо водещо и за бъдещи поколения, което е много важно. Защото той бе такъв политик, който е мислил за бъдещето на кубинците. Неглижирайки дребни житейски проблеми, които много често се изтъкват на първа линия, много недостатъци, много лишения издържаха кубинците, но са такъв народ и с такъв дух, че техният дългогодишен опит, борба за независимост, може би ще приключи с фамилията Кастро - така започна и така приключи може би.

Фидел Кастро е приятел на света, на историята, на много по-важни неща. Беше много добър слушател, въпреки че беше изключителен оратор. Това е, което мога да кажа аз. За него важни проблеми бяха световните политически въпроси, глобалните промени, философските виждания на живота, на ситуациите, на промените. Бих казала дори аскет. И той е удивен, че толкова дълго е живял, за да премине през всичките тези неща.

Много спорен и много упрекван отвсякъде. И обичан, и мразен. Мисля, че историята ще говори много за него.