Facebook започва постепенно да разширява кръга от компании, които имат достъп до услугата за изпращане на платени рекламни лични съобщения до потребителите. Въпросните „спонсорирани съобщения" се тестват от няколко месеца с малък брой компании.

Съобщенията ще идват от профилите на съответната компания. Facebook ще следи строго типа на съобщенията и колко често се изпращат те. Целта е потребителите да не бъдат отблъснати от твърде много реклами и да не се злоупотребява с тях. Все още конкретните правила и критерии се изясняват, затова и тестовият период продължава, коментира Дейвид Маркъс, вицепрезидент на Facebook и ръководител на екипа, който развива Messenger.

Той допълва, че както компанията ще контролира броя и типа на съобщенията, така и потребителят ще има тази възможност. Потребителите ще могат да блокират получаването на платени съобщения от даден профил, но да продължат да получават обикновените съобщения. Така и самите рекламодатели и компании ще имат интерес да не притесняват потенциалните си клиенти твърде често и да им пращат реклами, които може да са от реална полза на хората.

Освен това не всички рекламни съобщения ще активират изпращането на уведомление. Някои просто ще се „качват" най-горе в списъка с получени съобщения, но няма да призовават потребителя да ги отваря. „Много сме внимателни и искаме да гарантираме качествено изживяване за всички", коментира Маркъс.