Белият дом даде на правителствените агенции 30 дни, за да гарантират, че нямат китайско приложение TikTok на федерални устройства и системи, съобщи CNBC.

Директорът на Службата за управление и бюджет Шаланда Йънг съобщи на агенциите в меморандум с насоки, че ще бъдат задължени да коригират договорите за информационни технологии, за да гарантират, че доставчиците осигуряват безопасността на американските данни, като елиминират използването на TikTok на своите устройства и системи.

От TikTok заявиха, че опасенията са подхранвани от дезинформация. Действията не засягат над 100 милиона американци, които използват TikTok на частни или фирмени устройства. През декември Конгресът гласува да забрани на федералните служители да използват китайското видео приложение на устройства, собственост на правителството, и даде на администрацията на Байдън 60 дни да издаде директиви за агенциите.

Главният федерален служител по информационна сигурност Крис ДеРуша заяви, че "това ръководство е част от постоянния ангажимент на администрацията да осигури нашата дигитална инфраструктура и да защити сигурността и неприкосновеността на личния живот на американския народ".

Много правителствени агенции, включително Белият дом, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешната сигурност и Държавният департамент, бяха забранили TikTok на правителствени устройства преди гласуването.