Седем от арестуваните общо 13 българи при масовата акция на ФБР от миналата седмица са пуснати под различни форми на гаранция и домашен арест. Междувременно властите продължават разследването с разпити и издирване на други лица, които може да са част от схемата за източване на кредитни карти и пране на пари, която прокуратурата е описала в обвинителния акт.

Във вторник съдът пусна под гаранция от 100,000 долара, подсигурена от имот, Теменуга Колева-Нушка, приятелката на сочения за организатор на групата Георги Мартов-Мицубишито. В съда прокуратурата посочи Нушка като дясната ръка на приятеля си, с когото живеят на семейни начала. Срещу нея има обвинения за измама чрез паричен превод и възпрепятстване на прокуратурата.

Извън ареста е и собственикът на център "Родина" Емил Господинов срещу гаранция от 250,000 долара, подсигурена от 10 хиляди, платени кеш. Срещу него са едни от по-сериозните обвинения - за конспирация, за пране на пари и четири за измама чрез паричен превод. Господинов се е върнал на работа, но според условията на съда не може да напуска дома си между 23 ч. вечерта и 7 ч. сутринта. Същите са условията и на Доминико Евтимов, но неговата гаранция е от половин милион долара и е гарантирана от имот. През миналата седмица в съда стана ясно, че той е инвестирал близо 500,000 евро в курортен комплекс в България и притежава огромна къща в покрайнините на София.

Под домашен арест с електронна гривна е Карл Поповски, известен като Киро Папата. Неговото семейство заложи имот, за да осигури гаранцията от 200 хиляди долара. С гривна са и Александър Савов срещу гаранция от 25 хиляди долара, осигурени с 5 хиляди платени в кеш. Иван Коцелов е под домашен арест, след като съпругата му заложи къща за 300 хиляди долара.

Засега в ареста остава соченият за организатор на групата Георги Мартов-Мицубишито, срещу когото има 28 обвинения, сред които 4 за пране на пари и 22 за измама чрез паричен превод. Сред мотивите, които съдът посочи, за да не го пусне под гаранция, е, че той представлява опасност за другите, има възможност да се укрие от правосъдието, защото разполага с пари и достъп до самоличностите на други хора. Прокуратурата заяви, че по време на едно от пътуванията си извън САЩ Мартов може да е използвал и фалшив паспорт, защото нямал печати на влизане и излизане от страната.

Арестуваните от ДАНС в София Радослав Павлов (36 г.) и 41-годишният Михаил Петров чакат решение за екстрадация. Според обвинителния акт те са организирали кражбата на номера на кредитни карти и ПИН кодове от Европа, Азия и Африка. След това ги изпращали тук чрез имейли, Skype и Facebook, а Мицубишито ги разпределял на останалите момчета от групата. После те дублирали информацията на гифт карти, с които източвали парите на нищо неподозиращите жертви. Обвинението твърди, че момчетата и Мицубишито задържали процент за себе си, а останалата сума се връщала чрез парични преводи с MoneyGram прец център "Родина".

Междувременно изглежда, че тези арести са само върхът на айсберга. Агенти на ФБР обикалят през последните дни българската общност и бизнеси в Чикаго и предградията. Те разпитват познати, приятели и съседи на арестуваните. Агентите обикалят и по родните заведения и бизнеси със снимки и разпитват за още лица, от които са заинтересувани. По последни данни на BiT Новините става дума за поне 6 българи. Но не е ясно дали тези хора се издирват за разпит или арест.

Според източници от прокуратурата ФБР са използвали помощта на сътрудници, които са били част от групата около Мицубишито. Били са поне двама и не са сред задържаните през миналия вторник. Обвинението разполага с 21 000 уличаващи записа на телефонни разговори и от подслушвателни устройства, които въпросните сътрудници на властите са записвали. От ФБР са подслушвали поне два телефона, които е ползвал Мицубишито. Разследването е започнало през втората половина на 2011 година.

Доменико Евтимов искаше да е шеф на хокеистите

domeniko_evtimov_1kare_100Един от арестуваните в Чикаго - Доменико Евтимов, е бивш състезател по хокей на лед в България. Заминава за САЩ още след идването на демокрацията и развива бизнес. След това се прибира в България, като дори е кандидат за президент на федерацията, съобщава в. "24 часа".

Доменико е изхвърлен доживот от спорта на 4 февруари 2010 година заедно със съотборника си от ЦСКА Ангел Стумбов. Според "24 часа" двамата набиват скандалния ни рефер Диньо Кръстев още по време на първата третина на мача срещу "Славия". Те са бесни от наказание на играещия треньор Кирил Ходулов. Стумбов скача от пейката и тръшва рефера, който си удря главата о леда. След това бива довършен от Евтимов със стик. Заради инцидента ЦСКА е изключен от първенството, а двамата са наказани.

Бизнесът му в България не потръгва и Доменико се прибира в САЩ. Там е и брат му Юлиан, който също е хокеист, но е с 5 г. по-малък от него. Той беше в съда на изслушването за гаранция на брат си.