Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ. Той направи своето изявление в момент, в който американският Конгрес се готви да гласува закон, с който да забрани приложението, ако неговата компания собственик не се раздели с активите си в САЩ.

Приложението принадлежи на китайската компания "БайтДенс", която "има задължения към китайското правителство", казва Рей в ексклузивно интервю за Ен Би Си Нюз.

"Когато разсъждават върху властта, достъпа, технологичните способности и контрола, с които разполага "ТикТок", американците трябва да се попитат какво мислят за тази власт, за този достъп, за тези способности и за контрола, с който разполага компанията собственик на "ТикТок", китайското правителство и, в крайна сметка, китайските разузнавателни служби", изтъква директорът на ФБР.

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри в събота голям помощен пакет за Украйна, Израел и Тайван. В рамките на този пакет се съдържа и ултиматумът по отношение на "БайтДенс".

Очаква се пакетът с помощи да бъде одобрен бързо от Сената.

Американските власти твърдят, че "ТикТок" дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира своите 170 милиона потребители в Съединените щати.