Фалшиво изображение на експлозия в Пентагона за кратко се разпространи като вирус, доведе до десетминутен спад на борсите, и окуражи скептицизма към изкуствния интелект и заплахите, които той представлява за обществото.

Изображението, за което се твърди, че е генерирано от изкуствен интелект, беше споделено от множество акаунти, което накара Пентагона да направи официално изявление.

"Можем да потвърдим, че това е фалшива новина, Пентагонът не е бил атакуван днес", заяви говорителят на ведомството.

Пожарната служба на Арлингтън, Вирджиния, също реагира чрез социалните медии, като заяви, че в Пентагона или в близост до него не е имало експлозия или инцидент.

Това не е първото изображение, което взривява интернет. Наскоро имаше подобни снимки, генерирани от ИИ, които показваха бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който е арестуван, и на папа Франциск в пухено яке.

Фалшиви снимки вeче вървят в интернет

Най-ранният туит на изображението на Пентагона дойде от акаунт, който и преди е споделял дезинформация, въпреки че първоначалният източник на изображението не беше известен, съобщава АФП.

Нововъзникващите технологии за изкуствен интелект позволиха на неспециалисти да създават убедителни изображения само за няколко мига, вместо да се нуждаят от експертни познания, за да използват програми като Photoshop.

Борсите бяха засегнати за няколко минути след споделянето на изображението, като S&P 500 се срина с 0,29% в сравнение със затварянето си в петък.

"Имаше спад, вероятно свързан с тази фалшива новина", съобщи Пат О'Хеър от Briefing.com.