Facebook е твърдо решен да намери нови начини да печели от реклама и същевременно да задържа потребителите на сайта си максимално дълго време. Социалната мрежа започва тестове на бутон ,,купи", който ще се вижда в публикациите и рекламите на компаниите. Благодарение на него потребителите ще могат да купуват продукти и услуги директно от профилите си във Facebook, без да напускат страницата. От социалната мрежа се надяват, че това ще увеличи интереса не само на потребителите, за които ще е по-лесно да пазаруват онлайн, но и за самите търговци, които от своя страна ще започнат да отделят повече средства за реклама.
Засега бутонът ,,купи" няма да има допълнителни такси за търговците. От Facebook обаче уточняват, че подобен вариант не се изключва в бъдеще, когато компанията започне да взема процент от направената продажба. Бутонът идва и с улеснена процедура по въвеждане на необходимите за завършване на поръчката данни. Всичко става в рамките на Facebook, като за потребителите ще има и опция социалната мрежа да не запомня техните данни, ако те желаят това. Алтернативен вариант пък е информацията да се запази и да се въвежда автоматично при покупка. Компанията дава и гаранция, че няма да споделя финансовата информация с трети лица.
Засега бутонът ще се тества временно в рамките на САЩ. От социалната мрежа не уточняват колко време ще продължат тестовете, преди да вземе решение за бъдещето на новата услуга.