Facebook въведе възможността потребителите да се идентифицират в профилите си с пол, различен от ,,мъж" или ,,жена". В основния профил в социалната мрежа полето за пол вече показва списък от разнообразни идентификации, които се срещат в живота. Сред тях са ,,трансполов" (мъж в женско тяло или жена в мъжко тяло), ,,интерполов" (който не може да се определи само като мъж или само като жена), ,,флуиден" (половата идентификация се променя с времето). ,,За много хора това няма да означава нищо, но за тези, за които има значение, то е огромно", каза Бриел Харисън, софтуерен инженер във Facebook. Харисън в момента се подлага на процедури за промяна на физическия пол от мъжки към женски. Позицията на компанията е, че всеки трябва да се чувства удобно с това, което наистина е.

Хората, чиято полова идентичност е различна от физическите им белези или не се вписва в рамката на ,,мъж" или ,,жена", срещат всекидневни трудности в общуването, тъй като околните често не са запознати и не знаят как да се държат и кое местоимение да използват. Организации за защита на хората с нетрадиционна полова идентичност и сексуална ориентация са консултирали социалната мрежа за правилните термини, които да включат в списъка. Досега фейсбук потребителите можеха да посочат мъжки или женски пол или да напишат дума по избор в това поле. Най-големият конкурент на Зукърбърг - Google+, отдавна има възможността ,,друг" в полето за пол.

Крайни религиозни групировки критикуваха стъпката с думите, че човечеството е разделено на две половини - мъжка и женска, и това е ,,биологическата реалност". Според института ,,Уилямс" най-малко 700,000 души в САЩ са трансполови - половата идентичност на личността е различна от физическите белези на тялото или пола, с който са записани в документите си за раждане. Правозащитниците твърдят, че с новите възможности на Facebook всички тези хора ще могат да се представят и да бъдат приети такива, каквито са.

Междувременно Карлос Дюик, специалист на Facebook, който се занимава с анализи на информация, публикува свое изследване, което разкрива възможността на социалната мрежа дори да предвижда какво ще се случи в живота на нейните потребители. Така например в рамките на 100 дни, преди двама души да започнат романтична връзка, Facebook вече ,,вижда" първите признаци за нея. ,,През този период наблюдаваме бавно, но равномерно увеличаване на публикациите, които бъдещата двойка си споделя. Когато връзката им започне (ден 0), броят на постовете започва да намалява", коментира Дюик. Анализите показват, че пикът на публикациите между двамата влюбени се достига 12 дни преди започване на връзката им, когато публикуват на стената на другия средно по 1.67 поста дневно. На 85-ия ден от започване на връзката пък се наблюдава най-големият спад до 1.53 поста дневно. Според Дюик основната причина за това е, че вече връзката между двамата е по-силна и те си комуникират по-често очи в очи, отколкото по интернет. Въпреки че броят на публикациите намалява, те стават все по-щастливи, отбелязват учените на Facebook. Това става още от първия ден на новата връзка и продължава почти равномерно през следващите поне сто дни, тъй като за такъв период е анализът на компанията. Специалистите са провели и проучване какво се случва, когато любовта увехне и връзката приключи. За целта обаче те са използвали конкретна група хора, макар и да не уточняват техния брой.

Това са хора, които са били във връзка с продължение поне четири седмици и след това тя е била прекратена от тяхната половинка. Учените са проследили реакциите на тези хора в социалната мрежа, включително броя публикации и коментари, които правят, но и които получават своите профили и съдържание. Резултатът показва, че в деня на промяната на Facebook статуса на "необвързан" взаимодействията с дадения потребител скачат с 225%. В рамките на седмица след това активността намалява и се нормализира, но остава с около 50% по-висока спрямо периода преди раздялата.