Европейската комисия препоръча в сряда да бъдат започнати преговори с Украйна и Молдова за присъединяване към ЕС, а Грузия да получи статут на страна кандидат за членство, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Тя обаче постави като условие за официално начало на преговорите с Украйна и Молдова да бъдат изпълнени редица критерии, включително в областта на борбата срещу корупцията.

Ройтерс определя препоръката като важен етап по пътя на Украйна към интегриране в западния блок и едновременно с това като геополитически гамбит за Запада, тъй като бившата съветска република е във война със съседна Русия, която я нападна през февруари миналата година.

"Украйна остава изправена пред изключителни трудности и трагедия, провокирани от руската агресия и въпреки това украинците правят дълбоки реформи в страната си, въпреки че се бият в екзистенциална за тях война", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи, че "много повече от 90%" от предусловията на ЕС за отваряне на преговорите са изпълнени. Оставащите реформи са вече в ход и Комисията приветства тези усилия, посочи председателят на Еврокомисията.

В препоръката се казва, че когато Киев изпълни и оставащите условия, за което Комисията ще докладва през март, Съветът трябва да приеме и преговорната рамка - разделянето на преговорите по глави, което е последна стъпка преди фактическото започване на преговорите.

Украинският президент Володимир Зеленски определи препоръката на Комисията като

 "правилна историческа стъпка".

"Украинците заслужават това както заради защитата на европейските ценности, така и заради факта, че дори по време на пълномащабна война ние държим на думата си, като развиваме държавните институции", написа той в "Телеграм".

Според председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен Молдова също е предприела "значителни реформаторски усилия, въпреки непрекъснатите опити за дестабилизация на нейната демокрация".

Тя посочи, съществен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност и срещу конфликта на интереси, започнала е съдебна реформа и е приела план за деолигархизация.

Европейската комисия препоръчва отварянето на преговори и с Босна и Херцеговина, но след като бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство. В годишния доклад за напредъка на страната се признава извършването на "значителни и важни стъпки", сред които встъпването в длъжност на новия Съвет на министрите, ангажираността с европейското членство на всички основни партии, прогрес в борбата с организираната престъпност, прането на пари и тероризма.

В същото време Фон дер Лайен заяви, че Комисията е разтревожена от приемането на "редица неконституционни закони" в Република Сръбска.

Страната трябва да положи допълнителни усилия, за да изпълни ключовите приоритети, посочени в становището на Комисията относно молбата й за членство в ЕС, като следващия доклад дали изпълнението на условията е вече факт, ще бъде през март 2024 г.

Според Ройтерс избрания подход към Босна, която миналата година получи кандидатски статут, е израз на разделението в ЕС за нея. От една страна са съседите й в региона - Австрия, Унгария, Словения и Хърватия, които искат да видят сближаването й с ЕС, от друга - е Нидерландия, начело на критичен лагер, който смята, че в Сараево има отстъпление от демокрацията.

Грузия, която подаде молба за членство едновременно с Украйна и с Молдова през 2022 г., но беше отложена, сега вече е преценена като достатъчно напреднала по 12-те поставени й условия и Европейската комисия препоръчва на европейските лидери да й дадат кандидатски статут. Ако това стане ЕС ще има 9 кандидати, които очакват да се присъединят към него, заедно със Северна Македония, Албания, Черна гора, Турция и Сърбия.