„Филмът на живота ми е готов и сега сме от фестивал на фестивал“, вълнува се Евгения. Споделя, че животът й е истинска въртележка, винаги е заета „със сто неща“: подготвя ново шоу, гостува в медии, представя филма на живота си Lost Cos. Заглавието е игра на думи, от една страна – „загубена кауза“, и от друга – косплейърите, хората, които се обличат като любимите си анимационни герои – Батман, Супермен, Уондър Уоман.


Евгения Радилова е обожавана от косплейърите в Америка заради това, че е посветила филма на тях. При всяко нейно участие те скачат на крака и бурно я аплодират. А всичко тръгва от българския „Плейбой“, в който й отделят цели 16 страници като Вампирела. Когато вижда снимките, Робин де Левита, продуцент на шоута на Бродуей, възкликва: „Ама това е страхотно! 


Да направим филм с теб и за теб


„Героинята ми води един почти двойствен живот, което е много приятно, защото имаш полезното и от двата свята. С Робин заедно написахме сценария. Реших да нарека дневната си героиня Ени“, казва актрисата. Така я знаят в България – като Ени, една от най-секси адреналинки в „Господари на ефира“, така я наричат и до днес близките и приятелите й. А нощната героиня във филма е Вампирения – от Вампирела и Евгения.

„През деня Ени е едно нормално, загубено, изтормозено от живота същество, хигиенистка в зъболекарски кабинет, а вечерта се превъплъщава в сексапилната, силна Вампирения“, разказва българката. Ени се влюбва в жена и когато я губи, става дръзката и брутална Вампирения. Във филма Евгения се развихря с всичките си таланти – танц с огньове, брутален бой с огнени камшици и истински оръжия. А когато нейната Ени губи любовта на живота си, Вампирения решава да помага на жени в беда.

Покрай работата по Lost Cos българката събира общността на косплейърите от цяла Америка. Те създават клубове по интереси и формират нови субкултури. „Снимахме всички тях с истинските им костюми. Ходехме на техните срещи, влизахме в техните къщи, показвахме гардеробите им, перуките им, как се гримират, обличат и подготвят за техния клуб. Показахме истински Ню Йорк, истински ъндърграунд“, разказва Евгения.

В проекта участват общо 260 човека – актьори, статисти и crew – екипът зад камерата. Половината от 60-минутния филм е актьорска игра, а другата половина – анимация. Правят и „Комикбук“ 


анимационно списание с информация за косплейърите.


Филмът предизвиква фурор през октомври, на Chelsea Film Festival в Ню Йорк, при зала, препълнена с косплейъри. Печели две награди – за „Най-добра актриса“ на Евгения Радилова и „Най-добър филм“ – наградата на публиката. 


На 28 февруари, на Golden State Film Festival, в най-големия театър в Холивуд – China Theater, Робин де Левита печели наградата за „Най-добър режисьор“ за Lost Cos. „На премиерата в Ню Йорк също беше много вълнуващо, беше пълно с косплейъри, които много харесаха филма и крещяха и пищяха. Имаме и две покани за фестивали във Флорида“, вълнува се дамата. Следващата стъпка е 


филмът да се развие в тв сериал


За 18 години в Ню Йорк Евгения Радилова се изстрелва към непостижими за една българка върхове в театъра, киното и ентъртеймънта. Актриса, режисьор, сценарист, продуцент и... зашеметяваща танцьорка с огньове. Целият й живот и кариера е точно като танц с огъня. „Винаги съм била привлечена от него, още от много малка. Успокоява ме, нямам никакъв страх от него и си е моята медитация. Като част от мен е, зарежда ме по различен начин“, споделя Ени.


Родена е в София, в семейство на хора на духа. Дъщеря е на известния режисьор Петко Радилов, а майка й Силва Аврамова е актриса и директор на театър „Сълза и смях“. „Баща ми от малка ме слагаше да играя във филмите му като „петото дърво вдясно“ – смее се тя. – Откърмена съм от 45-дневно бебе от майка ми в гримьорната на театъра.“


До осмата си година свири на пиано. В музикалното училище предричат голямо бъдеще на гениалното дете, но това „не е нейното нещо“. Влече я актьорството и постъпва в НАТФИЗ. Родителите й получават Зелена карта и на 21 години тя се озовава в Ню Йорк. „Когато преминах за първи път през „Таймс скуеър“, си казах, че 


това е моето вкъщи споделя Евгения.


В началото не знае английски и работи каквото намери – като хостеса в ресторант, после като сервитьорка, но не й се получава. Една среща още в България – с танцьори с огън, предопределя шанса й в Голямата ябълка. Учи се от тях. Докато раздава флаери в Ню Джърси, тя вижда пърформанс на артисти с огън, показва им какво може, те са във възторг и я вземат на турне в 7 града в Тексас.

Друга среща в Ню Йорк я изстрелва в звездната орбита. Тя танцува с огньове в The Box, най-известното заведение за кабаретни спектакли в Ню Йорк, където я вземат на втората минута от кастинга. Гостите са ВИП персони, а тя танцува пред Джанет Джаксън, Деми Мур, Стинг, Линдзи Лоуън... 

Ени си дава сметка, че има много още какво да учи в актьорството и постъпва в „Американската академия за драматични изкуства“ в центъра на Манхатън, в която са учили Ейдриън Броуди, Катрин Хепбърн, Кърк Дъглас, Дани де Вито. Българката 


завършва със златен медал 


като най-добра от целия випуск. Получава 4 главни роли в постановки на академията. Има двама агенти – един за реклами и един за театър и кино.


Евгения е приета в театралния актьорски съюз – Actors’ Equity, където се влиза само с покана. А тя идва от самата Eлън Бърстийн. След участие в няколко филма е приета и в SAG-AFTRA - съюза на филмовите и тв артисти. „Бях като в полет! – вълнува се тя. – След това не можах да спра нито да играя на сцена и да се снимам, нито да се градя и да уча“.

Прицелва се в „черешката на тортата“ – кандидатства в The Actors Studio. „Реших да се боря сам-сама. Беше ужасно трудно, но успях, бях сред тримата души, приети през годината, от 1,500 човека“, споделя тя.

В студиото за втори път попада сред блясъка на топ величията – Елън Бърстин, Естел Парсънс, Алек Болдуин, Ал Пачино, Харви Кайтел. Идеолог на студиото на „Таймс скуеър“, на 46-а улица и 9-о авеню, е самият Лий Страсбърг. В борда на директорите са Ал Пачино, Елън Бърстийн, Алек Болдуин и Естел Парсънс. Там Евгения Радилова е със статут на пожизнен член.

Благодарение на това членство тя 


печели роли в 5 големи тв сериала 


като „Закон и ред“, „Високо напрежение“. Снима се в много пълнометражни и късометражни филми. При пътуване до Китай, където преподава актьорско майсторство, се запалва и по режисирането. После в Ню Йорк режисира клипа на своя приятелка, а видеото „Истинският рай“ участва на 10 големи фестивала и печели награди в 3 от тях.


„След това започнах да пиша, да продуцирам и да режисирам като луда! За 2 години и половина направих 6 късометражни филма“, разказва Ени. В студиото тя среща известния актьор от Бродуей Патрик Уолдорф, когото снима в главна роля в първия си режисьорски филм „Патрик“. Филмът участва на десетки фестивали по света и печели много награди. „Наскоро показаха „Патрик“ в The Actors Studio, най-престижното актьорско студио в света, по случай 75-годишнината от създаването му. Беше голяма чест за мен“, споделя Ени.

Вторият й филм El Cavil е инспириран от Чарли Чаплин, без звук е и разказва за бездомник, обожаващ старата традиция да ходи винаги с лъснати до блясък обувки, като вярва, че така животът му ще е по-хубав.

Евгения е регистрирала 2 свои компании - iDareProductions заедно с Цвета Димова, за филми. В Еvgeniya Entertainment е мениджър на 150 пърформанс артисти – танцьори с огън, летящи и въртящи се във въздуха акробати, танцьорки на белиденс, танцуващи на главата си, със змии, бурлески, певци...

Създава и шоута за тях, прави им хореографията.


Напоследък споделя, че е затрупана с работа и е спряла временно участието си в едно от най-нашумелите театрално-циркови шоута в Ню Йорк – Moonrise. В него тя, в ролята на Оракула, разказва историите на 13-те богини на Луната и представя свое шоу с въртене на огньове и камшици.

Поканена е като режисьор на ново място, което е театър през деня и клуб вечерта – „Госпъл“. Посетителите там са не само зрители, а влизат от стая в стая като участници в авангардния спектакъл. Тя подготвя шоуто Fallen Angels („Паднали ангели“), с участието на 15 артисти.


От време на време участва в спектакли с огън, но избира само много специални шоута. Коронният й номер е с Burn off dress – рокля, която се запалва отдолу, гори цялата и пада, без да я изгори – последна дума на пиротехниката. Живее в Манхатън, в апартамент на 6 етаж, който „гледа към небето, залеза и един красив парк“, но споделя, че е забравила какво е да седиш вкъщи и да си почиваш.