сн. Google

Днес интернет е огромна мрежа, но това е почти нищо в сравнение с това, в което се очаква да се превърне след няколко години. А именно - да изчезне. Поне така смята председателят на борда на Google Ерик Шмид. Той често е питан какво е бъдещето на интернет. „Отговарям много просто - интернет ще изчезне", каза Шмид по време на Световния икономически форум в Давос. След това уточни, че интернет ще изчезне не като технология, а като понятие. „Ще има толкова много IP адреси, толкова много устройства, сензори... Неща, които носите. Неща, с които взаимодействате. Дори няма да осъзнавате, че интернет ще е част от вас и ще е около вас през цялото време", коментира Шмид.
За да стигне до този етап от своето развитие обаче, глобалната мрежа ще трябва да преодолее доста предизвикателства. Едно от най-големите и сложните е осигуряването на достатъчно бърза и стабилна връзка за всички. „Почти всички проблеми, които дебатираме, могат да бъдат решени чрез повече широколентови връзки", коментира Шмид. Според него бързият достъп до мрежата решава системни проблеми в управлението, образованието и правата на човека.
Не на такова мнение обаче е Бил Гейтс. Най-богатият човек в света контрира, че според него връзката с интернет не е ключ към решаването на проблемите. „Ако не беше дигиталната революция, нямаше да сме толкова амбициозни сега. Но ако през това време се беше отдръпнал и само наблюдаваш как тя се случва, децата пак щяха да умират от малария, а бедните пак щяха да не разполагат с банкиране", коментира той.
Още през 2013 г. Гейтс показа, че не е особено ентусиазиран от амбициозните проекти на Facebook и Google да осигурят достъп до интернет и за възможно най-отдалечените райони. „Когато умираш от малария, погледнеш нагоре и видиш балона, не съм сигурен как той ще ти помогне", казва Гейтс тогава.
Според интернет гигантите интернет достъпът ще е полезен, защото ще дава повече възможности за комуникация на специалистите, доброволците и спасителните екипи, които се намират в бедни или бедстващи райони. По време на форума в Давос и сегашният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела обяви, че „има консенсус, че евтиният широколентов достъп е задължителен".