Централната банка на Турция изненада пазарите, като понижи основния си лихвен процент, въпреки че инфлацията се покачи до 24-годишен връх и изглежда ще продължи да се покачва.

Централната банка

се позова на "отслабващия ефект на геополитическите рискове", като понижи едноседмичната си ставка 14% на 13%. "Просто лудост - при инфлация от 80% и нарастваща", отбеляза икономистът на BlueBay Asset Management Тимъти Аш в коментар, изпратен по електронната поща. "Не мисля, че някой е очаквал това", заяви той.

Турската лира

загуби един процент от стойността си спрямо долара в рамките на няколко минути след съобщението. Решението за паричната политика на Турция противоречи на подхода, прилаган от повечето други правителства, които се опитват да се преборят със скока на потребителските цени, причинен от нахлуването на Русия в Украйна. Войната доведе до рязко покачване на цените на храните и енергията и принуди централните банки да повишат разходите по заемите, въпреки че икономическият растеж остава анемичен.

Турският президент Ердоган

е привърженик на неортодоксалното схващане, че високите лихвени проценти по-скоро предизвикват инфлация, отколкото да я ограничават. От 2019 г. насам той е уволнил трима управители на централни банки, които са се опитали да следват по-конвенционален икономически курс. В края на 2021 г. Ердоган накара централната банка да намали основния си лихвен процент от 19 на 14 процента в периода септември-декември.  Турското правителство е приело редица алтернативни мерки за борба с инфлацията, които повечето икономисти отхвърлят като недостатъчни или твърде сложни и скъпи, за да проработят. Те включват ограничаване на банковото кредитиране и предлагане на държавни гаранции, за да се гарантира, че депозитите на турците няма да загубят твърде много стойност с течение на времето. Тя също така направи дълбоки опити да подкрепи валутните си резерви, за да се опита да поддържа обменния курс на лирата.

Миналия месец

Турция отчете инфлация от близо 80 на сто на годишна база. Данните на Турския статистически институт (Тюркстат) за юли показват, че равнището на инфлацията е нараснало с 2,37 процента в сравнение с предходния месец, а спрямо юли 2021 г. инфлацията се е повишила с цели 79,60 на сто.