Лекарите по целия свят бият тревога за нарастващ до епидемия брой млади хора, диагностицирани с видове рак, които досега се считаха за рискови при по-възрастните хора, пише Daily Mail. 

Между 1990 г. и 2019 г. случаите на рак при млади хора по света са се увеличили със 79 процента, а смъртните случаи са скочили с 28 на сто. Според проучванията ръстът на новодиагностицираните под 50-годишна възраст до 2030 г. ще достигне 31 процента, а смъртните случаи ще се повишат с 21 процента. 

Увеличение на случаите на различни видове рак сред младите хора се регистрира на всеки континент. Тревожна е тенденцията болестта да бъде прихващана в по-късни етапи сред тези възрастови групи, защото повечето лекари не са обучени да търсят тумори при младите хора. 

Различията в честотата и видовете на болестта озадачиха учените и подтикнаха някои от тях да започнат изследователски проекти, които ще включват стотици хиляди хора от цял свят и ще разгледат живота им в продължение на десетилетия. 

В световен мащаб

Австралия е свидетел на най-високия брой ранни диагнози

на рак в света, със 135 случая на 100,000 души. Близката Нова Зеландия има втория най-висок процент със 119 случая при хора под 50 години на 100,000 души. 

Но докато ракът на гърдата е водещата болест в Австралия, то ракът на дебелото черво е на първо място в съседната държава. 

В Азия – Япония и Южна Корея може да са близки и сходни като икономическо развитие, но имат различни нива на ранен рак на дебелото черво, който се увеличава по-бързо в Южна Корея. 

Съединените щати попадат на шесто място с 87 случая на 100,000 души под 50 години, а Обединеното кралство заема 28-о място със 70.5 случая на 100,000 души. 

Раковите заболявания, които бележат ръст сред новодиагностицираните пациенти под 50-годишна възраст, включват рак на гърлото и простатата. Ранните заболявания с най-висока смъртност включват рак на гърдата, трахеята, белия дроб, стомаха и дебелото черво. 

Експертите дълго време спекулираха, че нарастващият процент на затлъстяване и по-ранните прегледи за рак може да са причина за нарастването на случаите на диагностицирани млади хора. Като други причини медиците посочиха диетите с високо съдържание на мазнини, консумацията на алкохол и употребата на тютюн. 

Епидемия от рак сред младите хора

Въпреки това, тъй като начинът на живот, навиците и диетите се различават толкова много в различните страни, сега те смятат, че тези фактори не обясняват изцяло ръста на заболеваемост сред под 50-годишните. 

Даниел Хуанг, хепатолог от Националния университет на Сингапур, каза пред Nature: „Мнозина са предположили, че неща като затлъстяването и консумацията на алкохол могат да обяснят някои от нашите открития. Но изглежда, че трябва да се гмурнем по-надълбоко в данните.“ 
В по-нови проучвания изследователите са започнали да се фокусират върху

генетичния компонент на рака с ранно начало

Някои са открили, че по-младите хора развиват по-агресивни тумори от по-възрастните пациенти, които по-добре потискат имунната си система. 

Патологът Шуджи Огино от Медицинското училище в Харвард и колегите му също са открили отслабен имунен отговор при хора с ранна поява на тумори. Все пак обаче разликите са фини, каза Огино, и ясна причина не може да бъде определена. 

Нова област на изследване е въздействието върху ранния рак от микробиома на тялото, съвкупността от всички микроби, като бактерии, гъбички, вируси и техните гени, които естествено живеят в човешкото тяло. 

Микробиомът може да бъде „нарушен“ от диетични промени и увеличаване на употребата на антибиотици. Разстройването на микробиома може да доведе до възпаление, което е свързано с увеличаване на няколко заболявания, включително рак. Необходимо е обаче да се проведат по-задълбочени изследвания по въпроса. 

Епидемия от рак сред младите хора

Особено тревожен е

ракът на дебелото черво сред младите хора

Данните показват, че процентът на случаите сред хората на възраст от 20 до 34 години е нараснал с 40 процента между 2010 и 2020 г. И се прогнозира, че ще нарасне с 90 процента до 2030 г. 

Раковите заболявания на дебелото черво и ректума са третият най-разпространен тип в САЩ и третата водеща причина за смърт както при мъжете, така и при жените. 

Тази година ще бъдат открити 153,000 случая на колоректален рак, включително 19,500 сред тези под 50 години. Очаква се приблизително 53,000 души да умрат от болестта. 

Докато експертите се стремят да се борят с епидемията, наскоро беше обявено, че кръвен тест за скрининг на рак на дебелото черво се е представил добре в проучванията. Тестът, направен от Guardant Health, не е одобрен от FDA, но се очаква да бъде наличен по-късно тази година. Той търси ДНК фрагменти от туморни клетки и предракови образувания и се продава в САЩ за 895 долара. В скорошното проучване тестът улови 83 процента от раковите заболявания, но лекарите все още препоръчват на хората да се подлагат на колоноскопия – златният стандарт за скрининг – на различна възраст въз основа на собствените им рискови фактори. 
По света

ракът на гърдата е най-често срещаното заболяване

в десетки страни, включително САЩ, Обединеното кралство, Канада, Индия, Южна Африка, Австралия и Мексико, което може да се дължи на по-достъпните прегледи. Следва ракът на простатата, съобщава Световната здравна организация. 

За да се справят с епидемията, изследователи от много държави започнаха да си сътрудничат, но подчертават, че ще трябва да се анализират данни от десетилетия, преди да бъде разкрита истинската причина. 

Епидемия от рак сред младите хора

Епидемиологът Барбара Кон от Института за обществено здраве в Оукланд, Калифорния, каза, че ракът може да възникне години след излагане на възможен канцероген, като цигари или химикали. „Ако латентният период е десетилетия, тогава къде да търсим? Вярваме, че трябва да погледнем възможно най-рано в живота, за да разберем какво се случва“, обяснява тя. 

За да направят това, учените искат да съберат данни за хиляди хора, които са развили ранен рак по света. Предварителен преглед на биологични проби от бъдещи майки, датиращи от 1959 г., чиито деца изследователите са проследили оттогава, установи възможна връзка между ранното начало на рак на дебелото черво и излагането в утробата на синтетичен вариант на хормона прогестерон, който понякога се използва за предотвратяване на преждевременно раждане. 

Въпреки че прегледите са се увеличили в някои области и смъртните случаи от рак в САЩ са намалели – въпреки че експертите казват, че спадът не е достатъчно бърз – случаите на някои видове рак продължават да нарастват. 

Епидемия от рак сред младите хора

41-годишният Брандън Арбини е диагностициран с рак на дебелото черво в стадий 4 и трябваше да му бъде отстранена част от него. Той каза пред CBS: „Ракът, особено ракът на дебелото черво, вече не е заболяване на възрастните хора. Това се случва на все повече и повече млади хора.“ 

Други видове рак, които увеличават честотата си сред по-млади хора, включват рак на матката – с ръст от два процента от средата на 90-те години при хора под 50 години, пише в статия, публикувана от Nature. Джулиет Ландгрейв, диагностицирана с тройно отрицателен рак на гърдата на 38 години, каза, че е виждала жени на 20 години със същото заболяване. Случаите на рак на гърдата с ранно начало се увеличават с четири процента всяка година между 2016 г. и 2019 г. – въпреки че смъртните случаи от болестта са намалели. 

„Виждала съм в моите ракови групи жени на 20 г. Тепърва започват живота си, бивайки диагностицирани с тази ужасна болест. Така че имам късмет, че успях да почувствам бучката и успях да се застъпя за себе си“, каза Ландгрейв.