Европейската народна партия (ЕНП) остава първа политическа сила и в новия Европейски парламент, показват най-новите данни от вчерашните избори. Този резултат следва да бъде взет предвид при определянето на следващия председател на Европейската комисия. Кандитатът на ЕНП е Урсула фон дер Лайен, която очаква да бъде назначена за втори мандат.

Последните данни сочат, че ЕНП ще има 186 евродепутати от общо 720, следвана от групата на Социалистите и демократите със 135 места, "Обнови Европа" със 79, Европейските консерватори и реформатори със 73, "Идентичност и демокрация" с 58, Зелените с 53, Левицата с 36 . Според данните в новоизбрания ЕП ще има също 45 независими евродепутати и 55 "други" - евродепутати от партии, които досега не са били представени на европейско равнище.

Предвижда се утре да се състои първото заседание на ръководството на ЕП, което ще очертае следващите стъпки. Новоизбраните евродепутати ще се съберат за първи път в Страсбург на 16 юли. Те ще изберат председател на институцията, 14 заместник-председатели и петима квестори.

Възможно е още в тази първа сесия да бъде гласуван новият председател на ЕК. Ако не се стигне до избор, въпросът ще остане за есента. Също за есенните месеци се предвижда евродепутатите да оценят и гласуват предложенията за нови еврокомисари.