Мария Христова (всредата) с момчетата и момичетата от ансамбъл ,,Български ритми”-Лондон

Българи от цял свят, обединени от желанието да поддържат живи традициите и обичаите, решиха да създадат фолклорен фестивал, който да събира на всеки две години BG емигрантите от цял свят. Първото му издание ще е през лятото в Стара Загора. ,,Не можем да си позволим да пътуваме често до България - особено тези, които живеят отвъд Океана - САЩ, Канада, Австралия. Затова пък, ако не всяко лято, то през две години можем да провеждаме фестивал в България, стартирайки от юли 2014 г.", обясни Мария Христова - председател на сдружение ,,БГ фолк Верея"-Стара Загора. Освен нея в инициативния комитет са също Константин Маринов -
ръководител на фолклорен ансамбъл ,,Верея"-Чикаго, Димитър Минков -
ръководител на фолклорен ансамбъл ,,Димитровче"-Торонто, Мария Илиева от детско студио ,,Телевизионери"-Чикаго. 

Повече от два милиона българи живеят и работят в чужбина. За много от тях раздялата с България е трудна. Много от тях създават семейства и раждат децата си далеч от Родината. Много от тях обаче не могат и не искат да скъсат „пъпната" си връв с българския фолклор и традиции. В чужбина всички милеят не само за родната земя, но и за българския език, бит и култура. Част от връзката с Родината им е именно BG фолклорът.

Вече стана традиция родолюбивите българи - имигранти, работещи в Европа и в Америка, да се събират заедно и да показват какво са постигнали, отделяйки от свободното си време и средства, популяризирайки и съхранявайки българския фолклор, бит и традиции. Без да са замисляни като част от голям фестивал, досега подобни срещи се проведоха в Чикаго, Лондон, Торонто и Палма де Майорка. През миналата година за първи път в Чикаго бе проведен и детски фолклорен фестивал, в който участваха български деца, някои от които все още не са виждали Родината на своите родители, но са закърмени с българските бит и култура.

Идеята на организаторите сега е да продължат провеждането на тези фестивали, но вече в България. Стара Загора е избрана като своеобразен център на проявата, защото и двамата главни организатори - Мария Христова и Константин Маринов, са от този град. ,,Ние милеем за родния край и смятаме, че има какво да покажем и разкажем на многото наши приятели, сънародници, събирайки ги от всички краища на света в града на липите, както наричат още Стара Загора, обяснява г-жа Христова. - С тази инициатива и с подкрепата и помощта на всички сънародници сме убедени, че можем да направим нашия роден град и нашата Родина известни и желани от сънародниците в чужбина, които ще чакат с нетърпение поредното лято и поредния фолклорен фестивал, обединяващ  всички български ансамбли по света."