След няколко отлагания електронните пътни листи (е-логбуци) стават задължителни от 16 декември 2017 г. Това ще даде достатъчно време на шофьорите и  транспортните компании да преминат от хартиените към електронните пътни листи. Но това не ги освобождава от задължението да пазят хартиени документи, които да потвържадавт информацията в логбука като квитанции от бензиностанции, платени толове, графици, товарителници, пейчокове и др.

Новото правило няма да важи за шофьори на камиони, произведени преди 2000 г.

Според Федералната агенция по моторна безопасност (FMCSA) промяната ще спести един милиард долара на година на транспортните компании основно във време за подържане на документацията. Според властите с новото правило ще бъдат спасени и 26 живота и 562 ранени всяка година. Промяната ще засегне около 3 милиона шофьора в САЩ, сред които и десетки хиляди българи. Те ще задължителни и за колегите им от Канада и Мексико, когато карат по американските пътища.

Агенцията се надава, че с въвеждането на електронни логбуци ще се спре порочната практика на някои компании да принуждават шофьорите да нарушават правилото за максимално разрешените часове зад волана.

Новите устройства (съкратено на английски ELD) ще трябва да отговарят на определени условия - да записват дата, час, местоположение, работни часове на двигателя, милите на камиона и шофьорската книжка на водача. ЕLD ще трябва да имат техническата възможност да се синхронизират с двигателя на камиона, за да записват кога работи и кога не.

Но в правилото на  FMCSA няма изискване машинките да следят в реално време камионите или пък да имат директна връзка с диспечерския център на компанията.

Устройствата обаче ще могат в реално време да прехвърлят информация на органите при пътна проверка.  Шофьорите ще могат да ползват смартфони и таблети като  ELD, стига те да отговарят на изискванията на  FMCSA като функционалност.

Новото правило на агенцията въвежда и по-стриктен контрол, и наказания за компаниите, които принуждават шофьорите си да карат в часовете, когато трябва да почиват.