Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп изглеждат почти сигурните кандидати на демократите и републиканците за предстоящите президентски избори след масивни победи във вторник през нощта. Клинтън спечели вътрешнопартийния вот в Пенсилвания с над 55%, Мериленд със 63 процента и в Делауер с близо 60 на сто. За сенатор Бърни Сандърс остана победа в Роуд Айлънд с 55%. С големите си победи бившият държавен секретар се приближава все повече до номинацията с общо 2168 събрани партийни делегати според изчисленията на CNN. За номинация при демократите са нужни 2383-ма. Сандърс има 1401. Партийната математика показва, че за сенатора ще е невъзможно да преодолее огромната разлика с Клинтън.

Във вторник тя беше на срещи с избиратели във военния завод AM General в Индиана. Там я попитах как би решила като президент визовия проблем, който в момента създава напрежение между САЩ и Европейския съюз. Америка все още иска визи за гражданите на 4 страни от ЕС, сред които и България. От Брюксел заплашиха с ответни мерки. Проблемът не беше решен и докато Клинтън беше държавен секретар в първия мандат на Обама. "Искам да обсъдим такъв сериозен въпорос в по-дълго интервю", дипломатично избегна отговор Клинтън и продължи със снимките със свои поддръжници.
След изборната си победа във вторник Хилъри Клинтън изпрати послание към Бърни Сандърс и неговите поддръжници, че е време за обединение в партията след острите нападки между двата щаба през последните седмици. "Аплодирам сенатор Сандърс и неговите милиони поддръжници за предизвикателството да се освободим от неконтролираните пари в политиката и поставянето на неравенството като фокус, каза тя в речта си след обявяването на резултатите. - И знам, че заедно ще го свършим."

Сандърс обаче даде знак, че няма намерение да се откаже и ще продължи кампанията си до партийната конференция във Филаделфия през юли, но оттук нататък това ще бъде "кампания на посланията". От думите му през следващите дни ще стане ясно как ще продължи надпреварата при демократите.

При републиканците Доналд Тръмп победи във всичките пет щата, които гласуваха във вторник - Кънектикът, Делауер, Мериленд, Пенсилвания и Роуд Айлънд.

Милиардерът обяви, че се смята за вероятния кандидат за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ, след като продължи да събира делегати и отбеляза масивни победи във вторник с над 60% на повечето места." Това е по-голяма победа, отколкото някога сме очаквали - всичките пет щата", заяви Тръмп пред свои привърженици в Ню Йорк.

С новия триумф бизнесменът взе още по-голяма преднина пред съперниците си в републиканския лагер, сенатора от Тексас Тед Круз и губернатора на Охайо Джон Кейсик. В края на седмицата двамата се споразумяха да действат съгласувано в бъдещи битки от първичните избори, полагайки последни усилия да попречат на Тръмп да спечели кандидатурата на Републиканската партия за президентските избори. „Сенаторът Круз и губернаторът Кейсик би трябвало да се оттеглят от надпреварата", коментира Тръмп.

Той събира 988 партийни делегати, Круз - 568, а Кейсик - 152. За номинация при републиканците един кандидат трябва да събере 1237 делегати. Круз и Кейсик, както и мнозина в партията, се надяват, че Тръмп няма да успее да стигне 1237 преди партийната конференция в Кливлънд през юли и там ще успеят да го преодолеят чрез вътрешнопартийно гласуване. Тръмп обаче заплашва с безредици, ако това стане, а и все повече републиканци започват да стоплят към неговата потенциална кандидатура на същинските избори през ноември, показват нови проучванията.