Германски активисти се залепиха за пистата на летището в Мюнхен и предизвикаха отмяната на десетки полети в последната си акция, насочена към натиск над властите да се справят с изменението на климата. Активистите от екологичната протестна група Last Generation нахлуха във второто най-натоварено летище в Германия, като прерязаха ограда в ранните часове, каза говорител на летището. 

Полетите бяха спрени, което доведе до отмяна на 61 излитания и кацания, каза той. Акцията приключи с ареста на осем климатични активисти, каза полицията пред местната обществена телевизия. И двете писти на летището са отворени отново от 7:20 сутринта, но се очаква прекъсванията да продължат през целия ден. Това се случи в началото на дълъг уикенд в Германия, който е натоварен ден за пътуване.

Last Generation са известни с организирането на привличащи вниманието протести – от залепване на натоварени пътища до хвърляне на картофено пюре върху картина на Клод Моне, които рязко разделиха общественото мнение и доведоха до все по-твърди реакции от властите. Министърът на транспорта Фолкер Висинг осъди действието, като каза, че това не е "легитимен протест, а целенасочена намеса във въздушния трафик".

„Ако въздушният трафик не е безопасен, хората са изложени на риск, на големи икономически щети и хиляди пътници са блокирани“.

Но в публикация в X, бивш Twitter, Last Generation обвини правителството, че не прави достатъчно, за да обезсърчи хората да летят със самолет, основен източник на вредни за климата емисии. „Абсурдно е, че хората са по-склонни да могат да си позволят полети, отколкото пътувания с влак“, каза групата. „Отговорността за това е на правителството: то субсидира полетите, докато железниците са съкратени до костите“.

През декември 2022 г. активисти от групата също се залепиха за пистата на летището в Мюнхен, но причиниха само малки закъснения.