Еврокомисията настоява да получи обяснения от Унгария заради въведените от Будапеща ограничения за количеството гориво на бензиностанциите, което важи само за чужденци, заяви говорителят на ЕК Соня Господинова по време на днешния брифинг в Брюксел.

„Европейската комисия очаква с нетърпение правно обяснение от страна на унгарските власти с подробни разяснения за тези мерки“, каза тя.

По думите ѝ, ЕК вече е получила няколко жалби от страна на граждани на държави от ЕС, „които са били дискриминирани на бензиностанциите в Унгария“.

„Те е трябвало да заплатят повече само заради това, че автомобилите им не са били с унгарски регистрационни номера“, уточни говорителят.

На 8 юни европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон изпрати официално писмо до унгарските власти, в което призовава за преустановяване на "дискриминационните цени на горивата за превозни средства с чуждестранни регистрационни номера". Той поиска и отговор относно обосновката и продължителността на тези мерки, които може да са в нарушение на правото на ЕС.

По-рано Унгария обяви, че камионите с тегло над 7,5 тона и камионите с чуждестранни регистрационни номера с тегло над 3,5 тона няма да имат право на субсидирано гориво от 480 форинта (1,31 USD) на литър и ще трябва да плащат по пазарни цени. Според Будапеща, тези мерки се дължат на увеличения транзитен трафик, който е довел до по-голямо потребление на гориво.