Най-старата книга в света, принадлежаща на частна колекция, и една от най-ранните съществуващи книги, беше продадена на търг в Лондон за повече от 3 млн. паунда. Кодексът "Кросби-Шойен" е бил собственост на норвежкия бизнесмен и колекционер на редки книги Мартин Шойен и съдържа най-ранните пълни копия на два текста от Библията - книгата на Йона и първото послание на Петър, предаде АФП.

Наддаването за текста в аукционната къща Christie's започна от 1,7 млн. лири стерлинги за смесица от ентусиазирани онлайн и лични участници в търга. 
Текстът беше продаден за 3 065 000 британски лири с включени данъци на анонимен участник в търга по телефона.

Кодексът е открит от египетски фермери през 50-те години на миналия век. Първоначално е бил преписан от монах в днешен Египет около IV в. от н.е., което го прави на поне 1 600 години и далеч по-стар от по-известни древни текстове като Библията на Гутенберг, която датира от 50-те години на XIV в.

Кодексът "Кросби-Шойен"

Написан на коптски език върху двустранни папирусови листа, които сега се съхраняват между плочи от плексиглас, древният библейски текст представлява напредък в писмената технология по време, когато едностранните свитъци са били по-разпространени.

Заедно с литературното бижу на търга бяха предложени още дванадесет избрани експоната от колекцията "Шойен". Цялата колекция се състои от над 20 000 експоната, които обхващат 5 000 години история от 3 500 г. пр. н. е. до наши дни, според уебсайта на колекцията.

Макар и впечатляваща, продажбата далеч не е с най-високата продажна цена за рядък текст. Миналата година Кодексът Сасун - еврейска Библия на повече от 1 000 години - беше продаден за 38,1 млн. долара в Сотбис в Ню Йорк, което е нов рекорд. Това надхвърли 30,8 млн. долара, които основателят на Microsoft Бил Гейтс плати през 1994 г. за ръкописа на Лестърския кодекс на Леонардо да Винчи.

Най-скъпият исторически документ остава един от първите отпечатъци на Конституцията на САЩ, който Sotheby's продаде за 43 млн. долара през ноември 2021 г.