Събранието и протестът пред българската църква „Св. Георги” в Лос Анджелис

Втори църковен скандал разтресе енорията на митрополит Йосиф за по-малко от месец. Този път раздорът е в българската църква „Св. Георги" в Лос Анджелис, където се формираха две църковни настоятелства. На 30 август членове, които бяха изключени и отлъчени от Йосиф, проведоха събрание за ново настоятелство на храма, а поддръжници на владиката се събраха на протест срещу срещата. Така се формираха двете управи, които вече са си наели адвокати и битката най-вероятно ще завърши в съда.

В дъното на конфликта са отново митрополит Йосиф и викарият му Данаил. След преминаването на храма „Св. Георги" под опеката на Българската православна църква (БПЦ) митрополит Йосиф изпраща епископ Данаил да го представлява в Лос Анджелис. В един момент обаче отношенията му с тогавашния председател на храма Десислава Митова се изострят и на 25 януари 2015г. Данаил й пише в имейл: „Няма да простя на никого от вас, който се опитва да разруши или да пречи на делото, което Господ започна да върши в енорията ви след моето идване. Може да звучи нескромно и нека не ми бъде за възгордяване, но нямате право да кажете, че не сте забелязали и не виждате разлика между това, което е било при вас преди да дойда, и това, което видяхте, докато бях при вас." Тогава от устата на свещеника, вместо молитви, започват да излизат клетви. По-надолу в имейла си пише: „...Всеки, който се опитва да пречи по какъвто и да е начин на започнатото, който опитва да разстройва църковния живот на „Св. Георги", Господ да го предаде на зъл дух, за да се научи този човек на ред!" Епископът дори цитира Библията: „Не обикнаха благословението, то и ще се отдалечи от тях. Обикнаха проклятието, то и ще ги постигне."

Тогава Десислава Митова и епископ Данаил влизат в словесен двубой. Тя започва да обмисля предприемането на съдебни действия, а отецът й отговаря, че дядо Йосиф забранява всякакви разправии в съда и ако Митова заведе дело от името на църквата, Данаил ще предизвика проверка от данъчните служби. Митова на свой ред отговаря: „Вземете, че го направете. Ако случайно IRS намери нещо нередно, в което аз се съмнявам, ще загубим нон профит статуса си. Знаеш ли какво ще стане тогава? Ще си имаме параклис с ресторант, така или иначе не са много богомолците, които присъстват на службите ви, за разликата от хората, дошли в салона да се видят, поговорят и повеселят. С параклис не ни е необходим поп, а оттам няма нужда да се плаща и заплата на такъв."

Така се стига до 27 май 2015 г., когато митрополит Йосиф отлъчва от църквата Митова и Стоян Симов. В писмото си той пише „поради аморални постъпки, несъвместими с християнската нравственост, станали известни пред българската общност в Лос Анджелис преди повече от година и за които до настоящия момент няма принесено покаяние, постановявам лишаване от Св. Тайни на лицата Десислава Митова и Стоян Симов в срок от една година". По този начин Йосиф смъква Десислава Митова от длъжността председател и Стоян Симов от длъжността касиер на църковното настоятелство и постановява, че всяко тяхно действие е „неправомерно и лишено от законова сила". По-надолу в писмото Йосиф разпорежда да се проведе годишно изборно събрание за ново църковно настоятелство, което да води Димо Кайряков. На изборите, които се провеждат на 23 юни, изключват Славенка Павлова, която дотогава е директор на църквата.

Десислава Митова, Славенка Павлова и Галина Димитрова наемат от своя страна адвокат Лоти Коен, която уведомява всички църковни членове, че на 30 август ще се проведе извънредна среща за избиране на църковно настоятелство, тъй като в последните избори са участвали хора без право на глас и затова се смятат за нередовни. Но отец Данаил, избраният през юни председател Георги Марков и президентът на борда на директорите Марио Велинов пишат писмо, че свиканата среща е неправомерна и няма да се проведе, както и че в този ден църквата ще бъде затворена. Според тях тази среща нередовна и Десислава Митова няма право да организира подобно събрание, защото е отлъчена от Йосиф, членството на Славенка Павлова е прекратено, а Галина Димитрова, въпреки че все още е член на църквата, не е събрала една трета от гласовете на останалите членове, които са необходими за свикването на подобна среща.

Събрание все пак има, а групата около епископ Данаил се събира на протест пред храма. Отецът за пореден път отказа да даде интервю за нашата медия, въпреки че кореспондентът ни в Лос Анджелис многократно го попита защо са се събрали на протест пред църквата, която сами са затворили. Отец Петко, който служи в храма "Св. Георги", не взе отношение към спора и остана безучастен към въпросите на адв. Лоти Коен, когато тя го попита няма ли да отвори църквата за всички свои последователи и хора, които са дошли да се молят.

На събранието на 30 август бе взето решение управлението да премине в ръцете на петима души от борда на директорите, сред които Майк Бойков и Славенка Павлова. Президент и вицепрезидент няма да има до официалните избори. Следващото събрание е насрочено за 15 септември. На него ще присъстват адвокатите на двете образували се страни в църквата. Междувременно тече дело срещу бившия касиер на църквата Иванка Цонева заради проблеми с финансовите документи.

Ако двете църковни настоятелства на „Св. Георги" не стигнат до консенсус, това ще е поредният скандал в епархията на митрополит Йосиф, който ще бъде решен от американската съдебна система.