Асен Блатечки в сцена от "Съдилището"

Два български филма ще може да видим на тазгодишния Европейски филмов фестивал,  който се провежда в  "Gene Siskel Film Center" в Чикаго. "Съдилището" (Тhe Judgement") на режисьора Стефан Командарев, който стои и зад лентата "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Действието в "Съдилището" се развива в малко селце на българо-турската граница. Асен Блатечки се превъплъщава в сложния образ на човек между греха и опрощението, който е загубил всичко и е на път да загуби връзка със сина си заради дълго пазена тайна. Съдиран от съмнения, бащата се съгласява да участва в опасен трафик на емигранти през границата и разбира за място, наречено Съдилище - скала, която е като Страшния съд и взема разплата за извършените грехове.

Второто българско заглавие на фестивала е "Урок" ("Тhe lesson"). Лентата е режисирана от Кристияна Грозева и Петър Вълчанов. "Урок" е вдъхновен от истинска история на учителка, която преди години ограби банка с воден пистолет, за да изплати ипотеката си. В главаната роля влиза Маргита Гошева, която получи похвала в ревюто на "New York Times" за добрата си игра. Изданието нарече лентата "тест за самосъзнанието и търпението", чиято идея е вдъхновена от реален съвременен проблем, отразен от българските медии. "Урок" вече получи няколко международни признания, сред които и награди за дебют на известните кинофестивали в Сан Себастиан и Варшава.

За всички желаещи да  видят българските филми прожекции ще има на 12, 14 и 19 март в Gene Siskel Fim Center на 164 N. State street в Чикаго.