ДПС-Благоевград предлага Елена Йончева за кандидат за евродепутат на партията. 

Това се разбира от Facebook публикация на структурата, в която пише: 

"Областния съвет на ДПС Благоевград взе единодушно решение за водач на листата на ДПС Благоевград за предстоящите избори за Народно събрание да бъде издигнат г-н Делян Пеевски. Също така бяха направени и номинации за членове на Европейския парламент : г-н Делян Пеевски, Джевдет Чакъров, Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Елена Йончева, Станислав Анастасов, Танзер Юсеинов, Танер Кабилов". 

Номинацията на Йончева може да се възприеме като знакова, защото именно санкционираният по глобалния закон "Магнистски" Делян Пеевски е депутат именно от Благоевград, не само в този, но и в предишни Народни събрание. 

Засега Йончева не е коментирала номинацията по никакъв начин. 

В настоящия европарламент Йончева е евродепутат от БСП. Тя обаче е в обтегнати отношения с лидера на социалистите Корнелия Нинова и не се очаква партията да я издигне за нов мандат. 

"Винаги съм имала кауза и като журналист, при това, с което съм се занимавала с политиката. Не мога да кажа, че съм точно политик, защото никога не съм преставала да бъда журналист и винаги съм имала гражданска позиция. Ако намеря политическа платформа, където мога да защитя каузата си и да се боря за нея – да, ще участвам", каза преди ден Елена Йончева пред БНР преди около 10 дни, но тогава не каза дали вече са водени разговори с нея.

Инициативите на Йончева в ЕП се припокривали с тези на ДПС

"Инициативите на Елена Йончева в Европейския парлмент се припокриват с тези на ДПС. Няма нищо изненадващо в нейната кандидатура, защото и преди ДПС е издигало кандидати от гражданската квота. Искра Михайлова два мандата беше евродепутат от ДПС преди да стане зам.-председател на партията. С Елена Йончева заедно сме отстоявали каузи в ЕП в продължение на 5 години", коментира евродепутатът от ДПС Илхан Кючук пред Mediapool.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че е изненадан от номинацията на Елена Йончева за кандидат за евродепутат от ДПС. "Нямам коментар и не разбирам мотивите ѝ", добави той.