Видите ли ,,Фрезко”, сещайте се за Пеевски

Млекопреработването трудно може да се нарече секси бизнес. Бързооборотен, раздробен, с високи рекламни разходи и с ниски печалби. Има обаче и един голям плюс - ако вече имаш наложени марки, бизнесът е сравнително сигурен дори и по време на криза. Точно в тази атрактивна част на бранша започва да се формира нова група чрез придобиването на две млечни компании с разпознаваеми марки, фалирали не толкова заради липса на бизнес, колкото заради лоши инвестиционни и финансови решения. Главното официално лице в нея е безизвестна дама от Пазарджик Силвия Ботева, подкрепена със заеми от държавната Българска банка за развитие. Чрез своя компания тя вече е собственик на активите на две големи млекопреработвални предприятия - ,,Лакрима" в Пазарджик и ,,Дядо Либен" в Копривщица. Неофициално обаче източници от бранша коментират, че тази група се гради с благословията на друго много по-известно в публичното пространство лице - депутата от ДПС Делян Пеевски, чието назначаване начело на ДАНС доведе до неколкомесечни

многохилядни протести срещу правителството
Млечната история, която ще ви разкажем, започва, случайно или не, от Пазарджик - избирателния район на Пеевски. През миналата година синдикът на обявеното в несъстоятелност заради задължения към Обединена българска банка млекопреработвателно предприятие ,,Лакрима" продава всичките му ценни активи на неизвестното за бранша лице Силвия Ботева и учреденото от нея през 2012 г.  дружество ,,Лодис инвест". За целта на сделката то заплаща 3.5 млн. лв. Публично наличните данни не дават информация как ,,Лодис" намира финансиране през април 2013 г. Финансовият отчет на компанията за 2012 г. показва липсата на каквито и да било приходи, 27 хил. лв. разходи за лихви и още 1,000 лв. разходи за външни услуги. Активите му по отчета пък са 445 хил. лв. и са главно земя и сгради, а капиталът е едва 1,000 лв.
Заради дълговете си към ОББ ,,Лакрима" бе обявена в неплатежоспособност през 2011 г., а от лятото на 2012 г. е в процедура по несъстоятелност. След продажбата на активите на предприятието през миналата пролет обаче на ,,Лодис" вече е видно, че то отново е започнало работа, защото хора ходят на работа. За повече информация по отношение на дейността не можахме да се свържем с ръководството. Справка в Българската агенция по храните показва, че ,,Лакрима" е регистрирана като преработвателно предприятие на

мляко от І категория

което му позволява да продава и в България, и зад граница. В края на януари 2014 г. ,,Лодис инвест" е вписана и в регистъра на одобрените изкупвачи на краве мляко към земеделското министерство.
Тази пролет към активите на ,,Лакрима" вече се присъединява и мандрата от Копривщица на ,,Дядо Либен", известна с продуктите си с марка ,,Фрезко", както и като доставчик на ,,Фикосота синтез" за нейната марка ,,Тертер".
Историята й започва през 1997 г., а през 2004 г. е придобита от Димитър Григоров и Михаил Тачев. Няколко години по-късно вече са наложили марката за млечни продукти ,,Фрезко", а управител става синът на единия съдружник - Наско Тачев. Заради големи задължения, основно към банки, и грешни стъпки в управлението обаче дружеството постепенно изпада в хронични затруднения, спира да плаща на доставчици, те спират да осигуряват мляко и преди година продуктите изчезват от пазара. Следват няколко месеца преговори с кредитора Пощенска банка и промяна в собствеността - доскорошният съдружник с 51% Димитър Григоров излиза и Михаил Тачев остава едноличен собственик. Опитите за разговори с банката очевидно приключват неуспешно и през октомври 2013 г. активите - производствени мощности, сгради и теренът под тях, бяха обявени за продажба с начална цена 5.08 млн. лв.
Кандидати нямаше

и банката ги пусна на втори търг със същата начална цена, като включи и търговската марка ,,Фрезко". Заради разлика в начисляването на ДДС (първия път само върху движими вещи и част от терена, а при втория - върху вещи, терен и търговска марка) реално минималната цена беше по-висока, отколкото на първия търг - с данъка първата беше 5.334 лв., а втората - 5.389 лв.
И при двата търга за активите на ,,Дядо Либен" коментарите на големи млекопреработвателни компании бяха, че исканата стойност е доста висока, въпреки че оборудването в мандрата е сравнително ново. Високата цена обаче не е била пречка за инвеститора ,,Лодис инвест". Сделката за имотите на ,,Дядо Либен" е вписана на 2 април. Справка в Имотния регистър показва, че цената за сградите и терена е 3.6 млн. лв. Това е под обявената минимална цена, тъй като стойността на търговската марка беше обявена на 375 хил. лв. Т.е. ,,Лодис инвест" най-вероятно е платил общо 4.09 млн. лв., или с близо 1 млн. лв. по-малко от това, което Пощенска банка искаше.
Дружеството купува активите през този април и финансира покупката със заеми от Българската банка за развитие (ББР), обезпечени с два залога върху търговското предприятие. Първият заем по договор от 4 март 2014 г. е за 478 хил. лв. и е обезпечен с движими и недвижими активи, както и търговската марка на ,,Лакрима". Вторият заем е по договор от 28 март 2014 г. и е за 2.34 млн. евро, отново с обезпечение имоти и вещи на предприятието в Пазарджик. По-големият заем е отпуснат с условие обезпечение по част от него да бъдат и активи, които ,,Лодис" да придобие до 30 дни. Най-вероятно става въпрос за тези в Копривщица. ББР отказа да коментира на кои дружества отпуска кредити и в какъв размер с аргумента, че тези отношения са предмет на банкова тайна. По информация на хора от града в предприятието в Копривщица дори вече са започнали ремонти и се подготвя пускането на производството.
Засега от мандрата в Копривщица не са подавали документи до Софийската областна дирекция на Българската агенция по храните за разрешително да продават продукти, обясниха от ведомството.
Дотук няма нищо необичайно. Един млад предприемач от Пазарджик - Силвия Ботева, си купува активите на две млекопреработвателни предприятия, като за част от парите взема заем от държавната банка ББР, чиято основна цел е именно да насърчава малкия и средния бизнес. Управител на млекопреработвателна компания от региона, запитан дали е правилно предположението, че Ботева е само подставено лице в ,,Лодис", отговори: ,,Правилно смятате. Знае се, че тя не е истинският собственик."
Според няколко източника от млечния сектор всъщност новият действителен

собственик на мандрата в Копривщица е Делян Пеевски

За това обаче няма преки доказателства и всички следи са по-скоро косвени, а самият той не беше открит за коментар.
Най-безспорната връзка е, че Силвия Ботева се е явила на отваряне на офертите за обществена поръчка в села от района на Монтана като представител на новия любим строител на властта ,,Водстрой 98", който се свързва с Пеевски и се финансира от КТБ. Това става ясно от протокол от отварянето на офертите по поръчка за реконструкция на водопроводната мрежа в едно от селата в района. Дружеството е едно от новите звезди в строителния сектор. То е наследник на сливенската строителна компания ,,Водно строителство-Сливен". Сред основателите й е Румен Йончев, понастоящем председател на Земеделския народен съюз, депутат, избран от ,,Коалиция за България", но напуснал парламентарната група и подписал коалиционно споразумение с ,,България без цензура" на Николай Бареков. От декември 2008 г. мажоритарен акционер във "Водстрой 98" е наскоро основаното ,,ПМ контрол", собственост на Иван Мирински, който преди това има проектантски бизнес, а най-големият обект в биографията му е реконструкцията на Съдебната палата. Придобиването на ,,Водстрой 98" обаче е финансирано с кредит от КТБ, като банката е сред основните кредитори на компанията и впоследствие.
Направихме два опита да говорим с Ботева за инвестициите й в млечния бизнес. Първия път тя заяви, че няма време да говори, а при втория отказа коментар и затвори телефона веднага след въпроса за връзката й с ,,Водстрой 98". Източници от Пазарджик, които познават семейството на Силвия Ботева, коментираха, че

младата бизнесдама е дъщеря на шофьора на кмета

на града Тодор Попов, подкрепен от ГЕРБ. Освен това той е и председател на Националното сдружение на общините. През 2010 г., когато Попов вече е кмет на Пазарджик, ,,Водстрой 98" в консорциум с ,,Интегрирани пътни системи", също от орбитата на КТБ, печели обществена поръчка за ремонта на централната част на града за 7.4 млн. лв. В края на 2011 г. лично тогавашният премиер Бойко Борисов прерязва лентата на обновения център на града.
Друга от брънките, насочващи в посока Пеевски, са действията на служители от ,,Табак маркет" (дъщерно на ,,Булгартабак холдинг", което развива веригата ,,Лафка" и се свързва с Пеевски и основния акционер на Корпоративна търговска банка Цветан Василев). По някои информации тези служители са търсили активно контакти в търговските вериги, в които да започнат да продават продуктите с марка на ,,Фрезко". В същото време те са коментирали, че не искат под никаква форма тези продукти да бъдат свързвани с Пеевски и другите му бизнеси. Това си има и логично обяснение - противоречивите фигури на Пеевски и Василев и конкретно монополизирането на пазара от ,,Лафка" доведоха до мащабни призиви за бойкот на техните компании, продукти и услуги. Facebook групата ,,АЗ НЕ купувам от ,,Лафка" вече включва над 50 хиляди участници и рискът негативното отношение да се насочи и към новопридобити активи не е за пренебрегване. А това определено би попречило да се издоят добри печалби от този бизнес.

Катя Бузник, Весела Николаева, ,,Капитал"