След зверска катастрофа, която остави един загинал и полицай в болница от януари, властите затвориха компанията „D&D International”

След зверската катастрофа на шофьор от „D&D International" два месеца по-късно транспортната компания беше затворена от федералните власти. Проверката им установява множество нарушения по безопасността на пътя, както и системно фалшифициране на пътни листи или т.нар. logbooks. „D&D International" e македоно-руска компания, но в нея работят и много българи, затова този случай може да има не само преки, но и косвени последствия за българските шофьори и транспортни бизнеси. „През последните няколко години станаха много инциденти, свързани с източноевропейски фирми. Поради тази причина Департаментът по транспорта (DOT) започна да проверява повече източноевропейските компании в Чикаго" - обяснява Натали Стоянова, която е консултант по безопасност на камионите по пътищата.

Публичните регистри показват, че от 29 март 2012 г. до 28 януари 2014 г. „D&D International" има девет катастрофи с техни камиони. На 25 ануари тази година шофьорът на компанията Ренато Веласкес прави тежка катастрофа на магистрала I-88, в която загива работник кабинката на toll-a, а полицай е все още в критично състояние в болница. Предполагаемата причина за инцидента е, че Веласкес е карал повече от разрешените за шофьорите на камиони 11 часа и заради умората не вижда спрелите на магистралата превозни средства и се блъска в тях. Срещу него има повдигнати четири обвинения за углавни престъпления, като едно от тях е за фалшифицирани пътни листи.

 След инцидента от януари започва разследване и цялостна проверка на дейността на „D&D International", която получава т.нар. Conditional safety rating. Федералната администрация по безопасността на превозните средства (Federal Motor Carrier Safety Administration) след това извършва втора проверка. Сравнявайки касовите бележки от пропускателните пунктове с пътните листи, властите откриват голямо несъответствие и  македоно-руската компания e поставена out of service, т.е. веднага прекратява дейността си и камионите спират да се движат, без значение къде се намират. Разследването продължава, като за тези нарушения срещу „D&D International"  все още няма повдигнати обвинения. Междувременно адвокатът на „D&D International" Дейвид Лапорт каза, че компанията вече има предвид нова програма по безопасността и планира въвеждането на електронни пътни листи, които са свързани пряко с двигателя и GPRS-a на камионите. Дело срещу фирмата са завели семействата на жертвите в катастрофата. Обвиненията са за морални щети, медицински разходи и пропуснати заплати.

Според Натали Стоянова в конкретния случай катастрофата води до тази крайна мярка на властите, но никоя транспортна компания или шофьор не са застраховани от подобна проверка. „Това може да се случи на всяка една компания, няма значение дали е българска, македонска или американска - обяснява Натали Стоянова. - На всяка една компания, която няма safety plan или не спазва правилата за движение на камионите, може да й бъде направен такъв одит. Не е нужно да има катастрофа." Проверките на източноевропейските транспортни компании вече са зачестели, но властите предприемат и други мерки. „Промениха т.нар. New Entrant Program, т.е. начина, по който се проверяват новите компании - допълва Натали Стоянова. - Освен това в Илинойс вече има назначени повече дежурни офицери, а и Федералният департамент по транспорта започна да проверява по-обстойно Департамента по транспорта в Илинойс, което само по себе си означава, че те ще започнат да проверяват все повече и повече фирми."

Много от българските собственици на транспортни компании смятат, че тези проверки са основателни. Даниел Соколов не е запознат с конкретния случай и с дейността на „D&D International", но е на мнение, че в много от пътните инциденти вината е на шофьора. „Винаги има хора, които не следват правилата, но ако Департаментът по транспорта наложи повече контрол, шофьорите  и фирмите ще спрат да заобикалят законите, да крият пътни листове и да правят други пътни нарушения" - смята Даниел Соколов. 

 Има няколко прости стъпки, които транспортните компании могат да следват, за да избегнат подобни инциденти. „Първото най-важно нещо е, преди да бъдат назначени, от шофьорите да бъде изискан документ за всички катастрофи, глоби и други пътни нарушения - DMV record или MVR" - препоръчва Натали Стоянова." След това те трябва да минат обучение, писмен тест и шофьорски изпит, който Департаментът по транспорта задължително изисква."

Собствениците на компаниите също могат да следят и да проверяват пътните листове на шофьорите си дори и да не са електронни. Даниел Соколов изисква логбуците на своите шофьори на всеки 16 дни. „Тогава проверяваме часовете и информацията за товара, а имаме и софтуер, който също извършва проверка - споделя Даниел Соколов. - Освен това сравняваме всички пътни листове на шофьорите с касовите бележки за гориво и с тези от пропускателните пунктове на различните щати." По отношение на електронните пътни листове мненията са противоречиви. От една страна, много шофьори и компании ще станат по-изрядни в дейността си, но Даниел Соколов обяснява, че от друга - трафикът може да се увеличи, а и ако изпаднат в дадена ситуация, шофьорите няма да могат да я адресират. От няколко години Департаментът по транспорта се опитва да направи задължителни електронните пътни листове поне за фирмите с нисък рейтинг на безопасност, но до този момент законът все още се преразглежда и не е влязъл в сила.