Доставките на снаряди 155 мм за Украйна се очаква да започнат в края на май и началото на юни, съобщи днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след съвместното заседание в Люксембург на европейските министри на отбраната и на външните работи.

Спешно належащо е ЕС и останалите съюзници на Украйна да предоставят боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана (ПВО), добави той. Борел неколкократно подчерта, че има нужда от пълното системно оборудване, за да може украинската ПВО да бъде подобрена. Решенията за предоставянето на тези системи са в ръцете на европейските правителства и съм сигурен, че скоро ще бъдат взети, посочи върховният представител.

По неговите думи украинската страна днес е съобщила, че само от началото на годината Русия е изстреляла срещу Украйна 7000 управляеми ракети, което означава по 60 на ден и не отчита количеството на дроновете и другите въздушни удари. Борел отбеляза, че няколко държави от ЕС днес са изразили готовност да предоставят на Украйна системи за ПВО.

Върховният представител съобщи, че на днешното заседание е постигнато решение санкциите срещу Иран да бъдат разширени. Предвижда се в списъка с мерки, наложени заради предоставянето на ирански дронове на Русия, да бъдат включени и ракети, като се предвиди обхватът да се разшири и към доставки в страните от Близкия изток.