Д-р Фарид Фата

Лекарят онколог Фарид Фата е поставял диагнози рак на здрави хора, за да се обогати. Това установи съдът и го прати за 45 години зад решетките. Не всички пациенти на доктора са оживели след назначеното им лечение. Съдия Пол Борман от Детройт постанови, че лекарят е поставял лъжливите диагнози и е назначавал на пациентите си ненужни и скъпо струващи процедури. Присъдата предизвика възмущение у жертвите на д-р Фата. Те се надяваха, че мошеникът ще получи поне 175 г. решетки. Такова бе и искането на прокуратурата.

Според следствието от август 2007 до юли 2013 г- 50-годишният д-р Фата е измамил не по-малко от 553 пациенти. Онкологът не се притеснявал да увеличава лекарствената доза или да праща хора, които не са имали рак, на химиотерапия. Всичко това с една-едничка цел - да получава пари от застрахователните компании. Според огласените данни само за последните две години докторът е ощетил държавната програма по здравеопазване с $35 милиона. В действителност щетите са много по-големи. За 6 години според обвинението медикът е назначил лъжливи процедури, струващи $225 милиона. Почти половината от тези пари са отишли за заплащане на химиотерапии и лекарства срещу рак. Друга част - за заплащане на хонорарите на онколога.

Докато е бил във вихъра си, д-р Фата е упражнявал много успешен бизнес с десетки скъпи клиники в Мичиган. Той бе арестуван благодарение бдителността на д-р Сой Монглей. „Забелязах, че на един от пациентите е назначено лечение, въпреки че нямаше диагноза рак, твърди д-р Монглей. - Аз побеснях, затова и му зададох въпрос."

Добросъвестният лекар, който започнал работа при д-р Фата през 2012 г., съобщил на властите за своето разкритие през лятото на 2013 г. Само седмица по-късно онкологът мошеник вече е с белезници. „Аз смятам, че той е виновен за най-тежкото престъпление, което човек би могъл да причини на друг", уверен е д-р Монглей.

Фарид Фата призна вината си за 23 случая от предявените му от прокуратурата 553. Много от бившите му пациенти и техните роднини не можаха да сдържат сълзите си и го проклинаха, докато даваха показания по време на поредния съдебен процес на 7 юли. „Ненавиждам те. Ти си отвратителен! Гади ми се от теб! Ти си чудовище! Ти си зло! Очевидно е, че си нищожество, защото дори не можеш да ме погледнеш в очите", не се сдържа по време на своите свидетелски показания една от пострадалите - Лаура Стедфелд. Жената бе уверена, че Фата е убил баща й Пиер Морино Заноти, изпращайки го на интензивен курс по химиотерапия срещу рак на белия дроб, която мъжът не издържал.

„Въпреки че съм жива, аз съм само сянка на това, което бях преди. Много пъти чувствах, че нещо не е наред. Трябваше да се досетя, че ми е поставил лъжлива диагноза и неправилно лечение. Аз му помогнах в неговия мошенически бизнес, като провеждах това лечение, но съкратих живота си. Ранявайки ме, той причини страдание на мъжа ми и на моите деца", каза пред съда Меги Дорси.

Здравето се оказва не единственото, което д-р Фата е отнемал у своите пациенти. Теди Хауърт бил принуден да напусне работа, тъй като в продължение на 18 месеца трябвало да провежда интензивна химиотерапия. В семейство с 4 деца, което губи заплатата на бащата, съпругата била тази, която трябвало да започне да работи на две места.

Някои от пострадалите казаха пред съда, че се чувстват жертви на „холокоста на Фата" и смятат, че докторът е провеждал „медицински геноцид". „Ти си страхливо копеле, което не го е грижа за живота на другите", каза един от пациентите на доктора - Кристофър Снири, на когото Фата е предписал операция по отстраняване на тестисите.

Д-р Фата остана безмълвен през всичките дни, докато свидетелите даваха показания срещу него. Той проговори едва след като чу присъдата си. Докторът помоли със сълзи на очи за милост.

Д-р Фата има 30 дни, за да реши дали ще обжалва присъдата. Холивуд обаче няма да чака и толкова. Оттам обявиха, че вече е възложено написването на сценарий, по който до есента започват снимките на филм с главен герой 50-годишният онколог.