Най-новите български „патриоти“

През миналата седмица България се сдоби с най-новите си двама патриоти. Това се случи, след като в медийното пространство бе пусната „новината", че на почетния председател на ДПС (а реално върховен главатар на партията) Ахмед Доган и на неговия паж Делян Пеевски било забранено да влизат в Турция. Информацията бе публикувана на 11 февруари най-напред в близкия до ислямистите в Анкара вестник „Стар" от журналиста Мустафа Картоглу, откъдето я препечатаха и други турски издания, а след тях я преведоха и българските медии.

1_420_01
Дописката на Мустафа Картоглу в близкия до ислямистите „Стар" притежава всички отличителни черти на активно мероприятие

Картоглу се позовава на стандартните „добре информирани източници от правителството на Турция, пожелали анонимност". Тези източници твърдели, че решението за Доган и пажа му било взето още преди няколко седмици и било свързано със серията им антитурски прояви. А също и заради близостта на Доган - Пеевски с руското лоби. Вероятно подведено от факта, че именно вестник като „Стар", който управляващите ислямисти в Анкара ползват като салфетка, е пуснал информацията, турското посолство в София първоначално я потвърди. Но само след броени часове служител в посолството даде заден - вече не можели нито да потвърдят, нито да отрекат съобщението. Официалните турски власти така и не излязоха с никакво становище. До края на миналата седмица не стана ясно има ли забрана за двамата да посещават Турция или няма. Това може би никога няма и да се разбере, защото нито Доган, нито Пеевски са се втурнали да ходят в Турско. А единственият начин да се изясни статутът им е, когато решат да минат през турски граничен пункт. Друг въпрос е, че вероятно и двамата притежават дипломатически паспорти (Доган има по принцип всичко необходимо, за да прави каквото си иска - и в партията си, и в България, а Пеевски едва ли е пропуснал да се снабди с такъв в битността си на депутат), а съгласно Виенската конвенция дипломатите не могат да бъдат спирани по границите на нито една държава, която се е присъединила към нея.

Като се има предвид всичко това, новината на „Стар" прилича повече на добре организиран рекламен трик за вътрешно ползване в България. Няма по-добър начин за един турчин да се издигне в очите на българите от това точно Турция да го обвини в антитурски прояви. Което реално започна да се случва. Дори отчаяни националисти съзряха у Доган положителен герой и заобясняваха колко много е направил за мирния преход в България. А добавката, че той и пажът му са част от руското лоби, зарадва много русофилите в страната, които никога не са били малко.

Третата полза за Доган от рекламната акция в „Стар" е свързана с новата партия на Лютви Местан. Точно в дните около излизането на турската дописка прогоненият бивш председател на ДПС обяви новата си партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ). С това витиевато либерално име Местан се опитва да присламчи избиратели от българския етнос, но и да открадне редовно гласуващите за ДПС турци. И най-вероятно ще потърси коалиция с други либерални партии, като е възможно да се влее дори в Реформаторския блок. Досега немалко отцепници или прогонени от Доган са се пробвали да откраднат избиратели от ДПС с нови партии или да спечелят сърцата на българите, но безуспешно. Причината е, че нито един сред тях не е бил достатъчно харизматичен лидер, за да успее. Местан обаче е различен - той притежава отлични лидерски способности, обаятелен е. Като добавка успява да се изразява литературно добре както на български, така и на турски език. А агентурното му минало, каквото е и това на Доган, го прави опасен политически конкурент за почетния председател на ДПС. Местан би бил желан коалиционен партньор за наивни либерални формации като Реформаторския блок. Затова дописката в „Стар" свърши отлична работа на Доган в пропагандната му кампания срещу Местан, че той е турски агент и предател на България. С лепнат етикет „предател" Местан трудно би се вписал в каквато и да е българска коалиция, защото това би я заплашило от отлив на избиратели.

Един куршум в „Стар" - три успешно отстреляни заека за Доган и пажа му Пеевски. Да пуснеш угодна за себе си дописка в официоз или близък до някое правителство вестник е фасулска работа, усвоена много отдавна от всяка секретна служба. Избира се по-наперен журналист, мечтаещ за слава. Чрез свой агент в ниските етажи на властта му се пуска необходимата информация, а той я публикува. В най-стандартния случай на активно мероприятие самият журналист дори не осъзнава, че е ползван за пощенска кутия. Оттам нататък на секретната служба или нейния служител, който е организирал активното мероприятие, му остава само да обере плодовете на труда си. Можем единствено да си представим задоволството, което тези дни изпитва в сараите си Ахмед Доган - най-новият български патриот на хоризонта.