Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Япония и Индия "ксенофобски", като ги постави в една група с Русия и Китай като страни, които "не искат имигранти".

Критиките му към Япония идват само няколко седмици след като той нарече американско-японския съюз "неразрушим" по време на държавното посещение на министър-председателя Фумио Кишида.

Индия също е ключов партньор на САЩ, въпреки загрижеността на САЩ за човешките права и религиозните свободи там.

Белият дом заяви, че Байдън не е искал да обиди нито една от двете страни.

В речта си пред предимно азиатско-американска аудитория по време на събитие за набиране на средства за кампанията в сряда вечерта Байдън заяви, че изборите в САЩ през ноември са за "свободата, Америка и демокрацията".

"Защо? Защото ние приветстваме имигрантите", добави той. "Помислете за това. Защо Китай се задъхва толкова силно в икономическо отношение? Защо Япония има проблеми. Защо има проблеми в Русия и Индия? Защото са ксенофоби. Те не искат имигранти".

Би Би Си се свърза с посолствата на САЩ в Япония, Индия, Китай и Русия за коментар, но не получи незабавен отговор.

Коментарите обаче предизвикаха критики от страна на наблюдатели в САЩ.

В X, Елбридж Колби, бивш заместник-помощник на министъра на отбраната на САЩ в администрацията на Тръмп, написа, че Япония и Индия "са двама от нашите най-здрави и важни съюзници".

"Трябва да говорим с тях с уважение, което те внушават и заслужават", добави той. "Прилагането на провинциални прогресивни възгледи към нашите съюзници е покровителствено и глупаво".

Белият дом отрече коментарите да са били с обиден смисъл, а говорителят по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че той е имал предвид по-широк смисъл на имиграционната политика на САЩ.

"Нашите съюзници и партньори знаят добре по осезаем начин как президентът Байдън цени тях, тяхното приятелство, тяхното сътрудничество", заяви Кърби. "Те разбират колко много той напълно и изцяло цени идеята за съюзи и партньорства."

Садананд Дхуме, експерт по Южна Азия в базирания във Вашингтон Американски институт за предприемачество, заяви пред Би Би Си, че коментарите на г-н Байдън вероятно ще бъдат приети зле в Индия, която преживява "националистически подем".

"Това ще затвърди идеята сред част от индийците, че Джо Байдън не е приятелски настроен към Индия", каза той. "Те няма да приемат с добро, че е поставен в един кюп с авторитарни държави като Китай".

В края на април доклад на Държавния департамент на САЩ установи "значителни" нарушения на човешките права в Индия, за който правителството на страната заяви, че "е дълбоко пристрастен и отразява много лошо разбиране за Индия".

Въпреки че в продължение на десетилетия Япония е имала едни от най-рестриктивните имиграционни политики в света, напоследък тя се опитва да се справи с постоянно намаляващото население, като улеснява влизането на чуждестранни работници.

Байдън, който по време на кампанията си за 2020 г. многократно окачестви бившия президент на САЩ Доналд Тръмп като ксенофоб, възприема все по-рестриктивен подход към имиграцията на фона на широко разпространения гняв - и от двете страни на политическия спектър - заради поведението му по отношение на границата между САЩ и Мексико.