Основателят на Амазон Джеф Безос обвини изданието "National Enquirer" в шантаж и изнудване. Безос твърди, че таблоидът го изнудвал, че ще публикува негови интимни снимки и съобщения. А причините били политически. Безос и съпругата му Маккензи обявиха миналия месец, че се развеждат след 25 години брак. В същия ден таблоидът публикува статия, в която се казваше, че Безос имал любовна афера и в която се представяха в детайли лични съобщения на Безос, с които изданието се било сдобило, както и лични снимки. Тогава Безос решил да наеме частен детектив, който да разбере как тези есемеси са се отзовали в таблоида. Той му докладвал, че атаката е политически мотивирана. [caption id="attachment_37345" align="alignleft" width="434"] Шефът на American Media Inc. - издател на National Enquirer, Us Weekly и In Touch Дейвид Пикър (Сн.: Marion Curtis via AP/БТА)[/caption] Издателят на “National Enquirer" е Дейвид Пикър - близък приятел на президента Доналд Тръмп. Пикър в момента сътрудничи на руското разследване и призна, че е купувал компоментиращи истории за Тръмп от жени и не ги е публикувал, за да помогне на президента. А Тръмп често атакува вестника на Безос “Вашингтон пост” заради разследванията срещу администрацията му. В свой блог в платформата Медиум Безос сподели имейли, които получил от посредници на Дейвид Пикър, изпълнителен директор на Америкън медия инк, която притежавала таблоида. В тях се изброявали компрометиращи материали като голи снимки на Безос, които щели да бъдат публикувани, ако той не се откажел от разследването, което започнал за това как личните съобщения са станали достояние на таблоида. Тези компрометиращи материали били именно

съобщенията между Безос и любовницата му - бившата телевизионна говорителка Лорин Санчес,
Това е жената, с която той се срещал, както и снимки от личен характер. Те датирали от лятото на 2018 г., тоест шест месеца преди обявяването на намерението за развод. "Вместо да капитулирам пред изнудването и шантажа, аз реших да публикувам онова, което те ми пратиха", пише Безос и казва "Ако аз в моята позиция не мога да се противопоставя на този род изнудване, как ще могат да го направят обикновените хора?". Безос е един от най-богатите хора в света. Той е и собственик на в. "Вашингтон пост". Изнудването срещу него включвало освен искане за прекратяването на разследването и искане той да направи изявление, в което да каже, че не вярва, че таблоидът е действал срещу него, воден от политически подбуди.
"Те ми казаха, че още мои есемеси и снимки, които те имат, ще бъдат публикувани, ако не спра разследването", пише Безос.
В поста си той отбелязва, че "неуморното отразяване от страна на в. "Вашингтон пост" на темата за убийството на Джамал Хашоги, който пишеше за него, е несъмнено непопулярно в някои среди". Според ООН екзекуцията е планирана и извършена от официални представители на Саудитска Арабия. А според ЦРУ зад убийството стои саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който е близък с администрацията на Доналд Тръмп. Издателите на “National Enquirer” са също разследвани за саудитските им връзки. За разследването Безос наел частният следовател Гевин де Бекър, който трябвало да провери дали източник на компрометиращите снимки и лични съобщения не е неговият брат Санчес. Той бил привърженик на Доналд Тръмп и нееднократно публично критикувал Безос, че в. "Вашингтон пост" публикува невярна информация за държавния глава. В хода на разследването Де Бекър разкрил, че смята изнасянето на лична информация за Безос за политически мотивирана атака. Издателят на “National Enquirer” казва, че започват разследване на обвиненията на Безос, но твърдят, че действията ми са били законни. Имейлите, които Безос показа, повдигат въпроса дали издателите могат да получат криминални обвинения в рекет. А още по-интересният въпрос е как са се сдобили с тези лични есееси и снимки - детективът на Безос казва, че те са прихванати от държавна агенция – не е ясно защо и дали тази агенция е американска или чужда.