Най-малко 10 души са били убити, а девет – ранени, на 20 май при престрелка на автомобилно изложение в северната част на мексиканския щат Долна Калифорния, съобщи местното правителство, цитирано от Ройтерс.

Атаката е извършена около 14:30 ч. на състезателно шоу за високопроходими автомобили в района Сан Висенте на град Енсенада. 

Хора с пушки са излезли от сив микробус и започнали стрелба по участници, които били на бензиностанция, става ясно от обаждания на телефон 911.

Общинска и щатска полиция, морски пехотинци, пожарникари и служители на  мексиканския Червен кръст са пристигнали на място.

Кметът Армандо Аяла Роблес каза, че главният прокурор на щата Рикардо Иван Карпио Санчес е възложил на специален екип да разследва стрелбата.

Долна Калифорния е сред мексиканските щати с най-много умишлени убийства, като правителството приписва повечето от тях на насилието между организирани престъпни групи.

По официални данни между януари и април там са извършени 721 убийства.

На Долна Калифорния и пет други щата се падат почти половината от 9912-те убийства, регистрирани в страната през същия период.

Насилието в Мексико е довело до смъртта на близо 400 000 души и изчезването на десетки хиляди от 2006 г. насам.