Десетки хиляди руснаци, надяващи се да избегнат заплахата от наборна военна служба и икономическите опустошения от войната в Родината си, след руската инвазия в Украйна, преди близо година, гледат на Тайланд като на свой билет за нов живот. В Пукет, популярен курортен остров, руснаците купуват новостроящи се апартаменти за половин милион долара или повече, за да улеснят преместването си или да осигурят къде да избягат в бъдещ момент, когато може да се почувстват принудени да напуснат страната си. Между 1 ноември 2022 г. и 21 януари 2023 г. повече от 233 000 руснаци са пристигнали в Пукет, сочат данни от международното летище Пукет, което ги прави най-голямата група посетители досега. Островът отдавна е любимо място за бягство от суровата руска зима, но продажбите на имоти нараснаха, след като през септември президентът Владимир Путин нареди първата военновременна мобилизация в Москва след Втората световна война, което предполага, че много пристигащи възнамеряват да останат доста повече от продължителността на типичната ваканция.

„Клиентите ми са предимно млади, на 30-35 години… те са богати, високобюджетни клиенти“

каза пред Ал Джазира София Малигаевареал, агент по недвижими имоти в Пукет. „Много хора са решили да се преместят в Пукет за период от три до шест месеца... до една година.“ За да останат на идиличния остров, руснаците се нуждаят от жилища, училища, работа и визи – което отнема време в Тайланд, където получаването на права за дългосрочно пребиваване може да бъде трудно постижимо. За много от новодошлите, решени да заменят дом под заплахата от война за живот под тайландското слънце, парите не са проблем. Брокерите в доминираните от руснаците райони на острова твърдят, че притокът на богати посетители, подхранван от нарастващото осъзнаване, че войната няма край, тъй като навлиза във втората си година, е повишил цените до рекордни нива. Луксозните апартаменти, които доскоро се отдаваха под наем за около 1000 долара на месец, сега могат да струват три пъти повече. Междувременно екстравагантните вили на пазара за $6000 или повече са резервирани до една година предварително. Пазарът за закупуване е също така нажежен. През 2022 г. руснаците са купили близо 40 процента от всички имоти, продадени на чужденци в Пукет, съобщава Тайландският информационен център за недвижими имоти (REIC). Покупките на руснаците възлизат на 25 милиона долара от продажби – няколко пъти повече от сумата, похарчена от китайски граждани, следващата по големина група купувачи, твърди REIC. Според местни агенти за недвижими имоти някои техни клиенти са похарчили над 500 000 долара за луксозни жилища край морето. „Ситуацията се промени у дома“, каза Малигаевареал, имайки предвид тежките икономически условия в Русия. „Хората, които имат пари, идват в чужбина и са готови да платят пари за международно училище, което струва по-малко, отколкото в Москва.“ Руски туристически агент в Пукет, който говори при условие за анонимност поради чувствителността на въпроса, каза, че някои руснаци са пристигнали с еднопосочни билети и туристически визи. „Те просто няма да се приберат вкъщи… те са тук, за да избягат от наборната служба.“ Масовият приток на руснаци се отразява и в други популярни туристически райони като Кох Самуи, вторият по големина остров в Тайланд, и източния крайбрежен курорт Патая, където от години има значителна руска общност, концентрирана в крайбрежния град Джомтиен. „Повече руснаци се преместиха в Патая от октомври. Те са предимно млади двойки, които се страхуват за безопасността си“, каза пред Ал Джазира Михаил Илин, главният свещеник на Руската православна църква „Вси светии“ в Патая. Но въздействието на инвазията на Путин работи и в двете посоки. Дар, тайландска масажистка на 40 години, каза, че е напуснала работата си в луксозен спа център в Москва, тъй като рублата се сринала и заплатата й – която била щедра според тайландските стандарти – рязко паднала. Дар си намира нова работа в Джомтиен, където нейните редки езикови умения печелят постоянните руски клиенти.
„Жените ми казват, че отчаяно искат да накарат своите съпрузи, гаджета или деца да дойдат тук, за да останат“
каза тя, като поиска да бъде споменавана само с първото си име. „Така че те идват първи, намират къщи и се опитват да направят визи за своите хора.“ Визите обаче вече не се получават толкова лесно, колкото бяха преди, след като през ноември беше разкрит голям скандал, включващ тайландска имиграционна полиция, помагаща на китайската мафия да доведе хиляди хора в Тайланд чрез фалшива работа и доброволчески схеми. Това означава, че руснаците, които могат да си го позволят, трябва да кандидатстват за скъпи визи за собственост, известни като „Елитна карта“, която позволява дългосрочен престой на семейство за приблизително 25 000 долара. „Не е толкова лесно, колкото си мислят, да живееш дълго време тук“, каза Илин, свещеникът. „Някои мислят да се върнат, тъй като им свършват опциите.“ Потокът от руснаци и руски пари в Тайланд също предизвиква недоволство в някои среди. На Пукет, който беше особено силно засегнат от срива на глобалния туризъм поради пандемията от COVID-19, някои местни туристически фирми изразиха гняв срещу руснаците, за които се твърди, че са наели местни работни места. Туристическите оператори се оплакаха от руски таксиметрови шофьори, които возят техни сънародници из острова и водят туристически групи из историческия Стар град на Пукет, често без необходимите разрешителни или визи. По-рано този месец Бхумикити Руктаенгам, президент на Туристическата асоциация на Пукет, се оплака от перспективата руснаците да изземат прехраната на местните. „Ако е вярно, че ни отнемат работата в собствения ни дом, не можем да позволим това да се случи“, написа Руктаенгам на страницата си във Facebook.