Депутати от британската опозиция настояха за разследване, след като предполагаеми агенти на Кремъл хакнали, според издаван в кралството вестник, мобилния телефон на Лиз Тръс. Това се случило докато е била външен министър, предаде Франс прес.

Има подозрения, че хакерите

са получили достъп до „свръхсекретни разговори с международни партньори", пише NOVA.„Не коментираме мерките за сигурност, засягащи отделни лица", заяви говорител на правителството. Наред с това той каза, че съществуват "устойчиви системи за защита срещу киберзаплахите".„Всички тези проблеми със сигурността трябва да бъдат разследвани и по тях да се работи на най-високо равнище", отбеляза депутатката от опозиционната Лейбъристка партия Ивет Купър.

"Компрометираният"

бил поставен в заключена каса в охраняван правителствен обект, след като злосторниците научили съдържанието на разговори, водени в течение на цяла година, включително "твърде деликатни дискусии" за войната в Украйна.Това заявява източник заяви пред вестник "Mail on sunday".Вестникът твърди, че имало "подробности, премълчани" от тогавашния министър-председател Борис Джонсън и неговия най-високопоставен политически съветник Саймън Кейс. Искането за разследване е отправено малко, след като британската министърка на вътрешните работи Сюела Бравърман беше възстановена на поста от премиера Риши Сунак. По-рано тя подаде оставка заради пропуск в сигурността понеже изпратила на парламентарист секретен документ чрез лична електронна поща.