„Светът е едно голямо семейство и всички можем да съжителстваме заедно и в мир, независимо от нашите различия“, казва Деница. Това е и посланието, което ще излъчат участниците в един от най-големите културни фестивали в света – Art of Living, или „Изкуството да живееш“, който тази година ще се проведе в столицата на САЩ – Вашингтон.

Българката Деница Станчева Батеджа от Бостън е основен организатор на родното участие. Като специалист с голям опит в работата с хора и организирането на събития, е поканена и да помага в организацията на целия фестивал. „Всичко е на доброволни начала“, уточнява тя.

Всекидневието й тези дни е шеметно, защото трябва да съчетава работата си с доброволчеството в организацията на фестивала. Деница Батеджа е на високата позиция

консултант на бизнес лидери

в училището по бизнес на университета „Харвард“.

„Остава по-малко от месец до началото на фестивала и всички сме в трескава подготовка. Само участниците са 17 хиляди, може да си представиш каква организация е – настаняване, репетиции, придвижвания на групите“, споделя Деница. В мащабното събитие, съвместно с продуцентския тим, тя помага и в организирането на екипа от 1,000 доброволци.

Културният фестивал Art of Living се реализира от световната неправителствена организация със същото име, с центрове в над 150 държави. Основател на организацията и на фестивала е Гурудев Шри Шри Рави Шанкар от Индия – хуманитарен, духовен лидер и посланик на мира и човешките ценности.

Обръщението „гурудев“ означава „учител“, уточнява Деница.

„Гурудев Шри Шри Рави Шанкар е инициатор на много инициативи за световен мир. Чрез живота и работата си е вдъхновил милиони по света с визията за свят без стрес и насилие. Той казва: „Мечтайте за невъзможното. Знайте, че сте родени на този свят, за да направите нещо прекрасно и уникално“. И още: „Любовта не е емоция, това е самото ви съществуване“, обяснява Деница.

Българката е присъствала и на трите предишни издания на фестивала. Първият в Бангалор, Индия е събрал 2,5 милиона хора от целия свят, много държавни, духовни и бизнес лидери, президенти, лектори. Имало е много танци, представяния и грандиозна медитация за мир.


През 2011 г. е вторият фестивал на Олимпийския стадион в Берлин. „Там

присъстваше група от 2,000 българи,

а Елица Тодорова с шоуто й с перкусии „Вода“ направи много силно впечатление“, споделя Деница. Била е и на третото издание на фестивала в Делхи, Индия, с няколко милиона гости.


Арена на тазгодишното четвърто издание на фестивала е Националният мол във Вашингтон. National Mall е голям парк, с емблематични за Америка паметници, като Мемориала на Линкълн и Вашингтонския монумент. В източния му край е Капитолият – сградата на Конгреса на САЩ, а в северния – Белият дом. А самата сцена е нещо невиждано – над 2,044 кв. м.

Събитието ще се проведе по традиция в 3 последователни дни – от 29 септември до 1 октомври. В дните на фестивала ще бъдат затворени всички улици около арената. „Имаме подкрепата на г-жа Мюриъл Баузър, кмет на Федерален окръг Колумбия“, казва Деница.


До момента са купени 370,000 билета от цял свят, а само участниците са 17,000.

Ще има много обръщения на световни лидери и много спектакли в мащаби, невиждани за подобен фестивал на открито. Изпълненията са 40. Хиляда човека подготвят китайски танц, 2,000 ще свирят на китара, 10,000 подготвят „Гарба денс“ – танц с клечки.

„Ще има и медитация за световен мир, а посланието на фестивала е как може да празнуваме различията, въпреки че сме с различна култура, религия, цвят на кожата, език. Защото дълбоко в душите си всички сме свързани – вълнува се Деница. – Една възможност лидери от бизнеса, политиката, религиозните и академични среди да се съберат заедно с това послание.“

България ще бъде достойно представена от 300 участници от Чикаго, Бостън и Вашингтон.

Ще се представят 3 фолклорни формации:

„Лудо младо“ – Бостън с хореографи Пепи Петров и Мариета Мирчева, „Хоро“ – Чикаго с хореограф Ирина Гочева и „Жарава“ – Вашингтон с хореограф Деси Йорданоф. Ще пеят Деси Добрева и Татяна Сърбинска. Екипът на BG VOICE ще бъде представен от Галина Петрова, водещ журналист в медията и танцьор в ансамбъл „Хоро“ в Чикаго.

„От Чикаго летят цяла група гайдари, ще има и кукери. Работим с подкрепата на нашето посолство във Вашингтон и се надяваме и тази година да представим Родината по най-блестящия начин. От нашето посолство са поканили всички българи от град Вашингтон, а и от всички щати на Америка и по света, да дойдат и да гледат българското участие в събота вечер, на 30 септември“, казва Станчева.

Деница е родена в Димитровград, израснала е в Казанлък, където родителите й Евгения и Пламен Станчеви – лекари, практикуват много години. През 1999 г. печелят Зелена карта и 15-годишното момиче заминава за Бостън заедно с родителите си и 3-годишната си сестричка Ивета. Много бързо научава английски и завършва гимназията с пълно отличие и титла за постижения. Със стипендия за отличен успех учи бакалавърска степен по английска и испанска филология в Масачузетския университет в Амхърст.


По време на следването си завършва курс за дихателните техники SKY Breath, помагащи за намаляване на стреса, безпокойството и негативните емоции. Става

сертифициран инструктор по SKY Breath,

вече е с 20 години практика, води курсове по медитация към фондация Art of Living.

„Проведени са над 70 независими изследвания за ползите от техниката SKY Breath. Те показват, че това е ефективен инструмент за управление на стреса, подобряване на белодробната функция, оказват положително въздействие върху сърдечносъдовата, дихателната и имунната система и подобряват цялостно здравето“, обяснява Станчева.

След университета тя се връща в България и съвместно с Министерство на правосъдието води курсове по SKY Breath и медитация във всички затвори – за лишени от свобода и работещи в администрацията, и в много училища, университети, корпорации.


След 4 години се връща обратно в Щатите, и завършва магистратура по „Администрация на висшето образование“ в Бостънския колеж. След завършването й предлагат веднага работа в MIT – легендарния Масачузетски технологичен институт. Там работи като съветник и консултант на студентите по програмите, по които кандидатстват. Работи и в университета „Лесли“ в Бостън.

От 2 години е старши програмен съветник на бизнес лидери на най-високо управленско ниво в Harvard Business School. Консултира хора за специализираните курсове на „Харвард“ за изпълнителни директори на високи позиции, като CEO (главен изпълнителен директор), CIO (директор по информационните технологии), CFO (финансов директор), CTO (главен технологичен директор) и други.

Това са хора с минимум 10 години опит, които са повишени и искат да подобрят знанията и уменията си по маркетинг, финанси, лидерство и други. Деница Станчева работи с тях, като им представя програмите, подходящи за техните позиции.

„Някои идват просто да се ъпдейтват и ъпгрейдват, във връзка с постоянните промени в света. Това ми харесва в работата ми – споделя Деница. – Много от тях искат да са част от мрежата на завършилите Harvard Business School. Чрез нея хора на високи позиции от цял свят комуникират помежду си и обменят опит.“

В живота на Деница има и вълнуваща индийска следа. На курс по медитация тя

среща индиеца Анкет Батеджа,

двамата се влюбват и се женят. Анкет също е преподавател в курсове към фондацията Art of Living. По професия е инженер, работи като продуктов мениджър в IT сектора на Amazon.


„И двамата преподаваме медитация и това е едно от нещата, което поддържа огъня на връзката ни. И двамата искаме да направим света едно по-добро място за живеене и участваме в много различни хуманитарни проекти“, споделя Деница.

Дъщеря им Шиванги, на 5 години, кръстена на женския вариант на бог Шива, говори български, ходи на българско училище в Бостън. Живеят в предградие на Бостън, Масачузетс, близо до нейните родители. Едно от хобитата на Деница е да отглежда в градината си български сортове зеленчуци.

Анкет още не е ходил в България. „Планирахме го тази година, но заради фестивала го отложихме, защото и двамата сме много ангажирани. Другата година всички, заедно с родителите ми и сестра ми, ще отидем в Родината и ще направим кръщене на Шиванги като християнка, а Анкет няма нищо против това“, казва българката.